Blanke rappers in spe voor tv naar Bronx

Alleen hun namen al zaaien angst in de harten van witte rappers: Vanilla Ice. Snow. Kevin Federline. Er zíjn wel succesverhalen – Eminem, de Beastie Boys, natuurlijk – maar over het algemeen hebben blanke mc’s het niet gemakkelijk in hun zoektocht naar respect. Misschien verandert dat door The White Rapper Show, een nieuwe reality tv-programma dat vanaf maandag in de Verenigde Staten wordt uitgezonden.

Het idee is simpel: tien blanke amateurs betrekken een appartement in de beruchte wijk de South Bronx in New York, de bakermat van de hiphop. Daar moeten zij zich bewijzen met hun ‘rhymes’ en raps en respect verdienen. Voor de winnaar ligt een cheque van 100.000 dollar klaar, 76,300 euro.

Presentator is Michael ‘MC Serch’ Berrin, bekend van de bescheiden hit The Gas Face uit de jaren negentig. Hij zal twintig deelnemers hiphop-geschiedenis bijbrengen en aan hun rappend vermogen schaven. Berrin ziet bij de nieuwe generatie een schrijnend gebrek aan rap-historisch besef. „Ik moest weten wie de Funky 4+1 was, wie Sha Rock was. Daar werd ik door mijn collega-rappers op getest toen ik begon.”

Het tv-programma wordt geproduceerd door het Ego Trip collectief – ooit begonnen als tijdschrift, maar ter ziele gegaan en opgevolgd door een mediabedrijf dat boeken uitgeeft en omstreden tv-programma’s produceert die meestal over ras en hip hop gaan.

Net als rock ‘n’ roll, blues and jazz, begon hiphop als een vrijwel exclusief zwarte muziekvorm. De rapartiesten zijn ook vrijwel allemaal zwart gebleven, suffe pogingen van rappers als Vanilla Ice ten spijt, maar het publiek is wel steeds witter geworden.

De tv-show leunt zwaar op grappen over zwart en wit, maar met een serieuze ondertoon. „Er zijn steeds meer blanke kinderen die ontvankelijk zijn voor de zwarte muziek en cultuur”, zegt Ego Trip-lid Jefferson ‘Chairman’ Mao. „Heel goed. Muziek is voor iedereen. Maar wij willen wel de roots ervan bewaren.” (AP)