Biréli Lagrène: Djangology / To Bi or not to Bi

Biréli Lagrène: Djangology / To Bi or not to Bi (Dreyfus; distr. Pink Records) *****
Biréli Lagrène: Djangology / To Bi or not to Bi (Dreyfus; distr. Pink Records) *****

Biréli Lagrène:Djangology / To Bi or not to Bi(Dreyfus; distr. Pink Records)

Hij maakte rond zijn 13de zijn eerste plaat als imitator van de legendarische Django Reinhardt. Dat de Fransman Biréli Lagrène (1966) dat stadium intussen ver voorbij is blijkt uit de solo-plaat To Bi or not to Bi die miljoenen tokkelaars moet doen verbleken. Wat Lagrène hier op zijn zes-snarige Hahl-gitaar presteert, grenst namelijk aan het onmogelijke, zelfs voor doorknede professionals. Soms heb je het idee een trio te horen. Ging het alleen maar om virtuositeit dan kon men het afdoen als ‘techneutisch gedoe’ maar Lagrène heeft bij het afsteken van zijn vuurwerk ook nog oor voor de juiste sound. Dit is verbijsterende gitaristiek die in geen enkel hokje past. In dezelfde verpakking zit een cd waarop Biréli te gast is bij de WDR big band uit Keulen die ook de blazers laat soleren. Zijn aanpak is hier jazzier en conventioneler maar als bonusplaat is Djangology niet te versmaden. Dat hij in twee standards ook nog aardig presteert als zanger in Sinatra-stijl moet matige gitaristen extra afgunstig stemmen.

FRANS VAN LEEUWEN

    • Frans van Leeuwen