Beste lezer, Leven &cetera is jarig!

We weten het, u had hier de Scrypto, de Sudoku en de Schaakrubriek van Hans Ree verwacht, maar die staan voortaan iets verderop in deze bijlage. (En Albert Verlinde, rechtsboven, is helaas wegens drukte gestopt met zijn column.) Maar vanaf deze week is deze pagina grotendeels gereserveerd voor media-achtig nieuws, om te beginnen met wel heel goed nieuws: we zijn jarig.

Vijf jaar geleden verscheen de eerste bijlage Leven &cetera bij NRC Handelsblad, op zaterdag 5 januari 2002. Het was toen nieuw voor NRC Handelsblad om zoveel aandacht te besteden aan trends, mode, populaire cultuur, psychologie en relaties. Er was in het begin nog wel wat kritiek van mensen die zich afvroegen of een wat luchtiger bijlage en een ernstige krant wel samengaan, maar die gaven (vonden wij natuurlijk) blijk van een weinig internationaal georiënteerde blik. Vrijwel alle buitenlandse kwaliteitskranten, van The New York Times, tot The Guardian (en The Observer op zondag) en The Independent en Die Zeit, hadden al soortgelijke lifestyle-bijlagen. En, nog veel belangrijker: uit onderzoek blijkt dat de lezers, u dus, deze bijlage al vanaf het begin hoog waarderen. Dank dus, voor het lezen.

Hoewel we in deze bijlage liever vooruitkijken dan terugblikken, vinden we het bij ons vijfjarig bestaan toch leuk om even stil te staan bij de gevolgen die deze bijlage veroorzaakt heeft, in de vorm van een stroompje boekpublicaties. Mocht u Leven &cetera ook buiten het weekend nog willen lezen.

Het vruchtbaarst was de boekenrubriek van Pieter Steinz. Er zijn al twee boeken verschenen die met schema’s de wereldliteratuur toegankelijk maken, Lezen &cetera en Lezen op locatie, en een derde boek over het Wereldwijde Web van de Wereldliteratuur is op komst. Runner-up op hakjes is Joyce Roodnat met haar wekelijkse wandelrubriek: die heeft ook al twee bundels opgeleverd, die beide herdrukt zijn: 100x aan de wandel en Verder wandelen. Maartje Duins columns uit Hollywood en Haest & De Graaffs zoektocht naar weekendhuisjes verschenen eveneens in boekvorm, en de maandelijkse rubriek van Marjoleine de Vos als thuiskok leidden tot het kookboek De thuiskok. De feuilletons over Sophie de Klerck, topzakenvrouw en topmoeder, verschenen ook als boek, evenals de brieven van Claudine Taittinger, ‘femme fatale in ruste’.

Ook artikelen hebben tot boeken geleid. Hans Nijenhuis, chef nrc.next, schreef in Leven &cetera over de hachelijke positie van de man in de moderne tijd en werkte zijn artikel uit tot een succesvolle roman, Man van beroep.

In de rubriek Mode op straat kwam voor het eerst Sophie van der Stap aan het woord, een jonge vrouw die kanker kreeg en met verschillende pruiken op haar bestaan als patiënt kleur wilde geven: ze werd gebeld door een uitgever en nu is haar Meisje met negen pruiken een bestseller. En Paul Steenhuis werkte zijn artikel over Voltaire als rolmodel voor 60-plussers uit tot een essay over vergrijzingsverheerlijking: vrolijk ouder worden is mogelijk.

In 2007 verschijnen in elk geval nog boeken van Leven &cetera-auteurs Ellen de Bruin, Joyce Roodnat en Pieter Steinz. En in het weekend zijn wij er natuurlijk altijd! Een vrolijk jaar gewenst,

Redactie Leven &cetera