Besluit over Kosovo komt na 21 januari

De VN voelen niets voor een nieuw uitstel van een besluit over de staatkundige toekomst van Kosovo. Ze wezen gisteren een verzoek van de Servische president Boris Tadic voor zo’n nieuw uitstel van de hand. Het besluit komt direct na 21 januari.

Tadic had gevraagd om een besluit over de toekomst van Kosovo uit te stellen tot er in Servië een nieuwe regering is gevormd.

Eerder hadden de VN een besluit over Kosovo nog in het jaar 2006 willen nemen. Toen eind vorig jaar evenwel in Belgrado werd besloten op 21 januari parlementsverkiezingen te houden, stelden de VN de beslissing uit. Daarmee wilden ze voorkomen dat een beslissing bij de verkiezingen de Servische ultra-nationalisten in de kaart zou spelen. Het is nu de bedoeling na 21 januari een besluit over de toekomst van Kosovo te nemen. De verkiezingscampagne in Servië wordt geheel gedomineerd door de kwestie-Kosovo.

De Servische president Tadic zei in Belgrado dat zijn verzoek aan de VN is ingegeven door de vrees dat de kwestie-Kosovo na 21 januari ook de vorming van een democratische Servische regering „in elke zin zal compliceren”. Maar de woordvoerder van Martti Ahtisaari, de VN-gezant voor Kosovo die het overleg over de zogenoemde statuskwestie heeft geleid, zei dat de VN geen heil zien in nieuw uitstel en de conclusies over de toekomst van Kosovo „onmiddellijk” na 21 januari zal bekendmaken „We zijn in de eindfase” van het opstellen van de voorstellen van Ahtisaari, aldus de woordvoerder.

Het is de bedoeling dat de zogenoemde Contactgroep de voorstellen van Ahtisaari overneemt en ze voorlegt aan de Veiligheidsraad van de VN, die de uiteindelijke beslissing neemt. Algemeen wordt aangenomen dat Ahtisaari zal voorstellen Kosovo – dat formeel nog deel uitmaakt van Servië maar door de VN in samenwerking met een eigen Kosovo-Albanese regering wordt bestuurd – onafhankelijk te maken, zij het onder toezicht van de internationale gemeenschap.

Als de Veiligheidsraad zo’n resolutie aanneemt, zal die door Servië niet worden erkend, zo heeft een Servische woordvoerder donderdag gezegd. De Servische regering zal de resolutie beschouwen als „ongeldig, onrechtmatig en illegaal”. (AP, VIP)