Barney kijkt over de schouders mee

Sinds de voormalige postbode Raymond van Barneveld in 1998 voor het eerst ‘The Embassy’ won, heeft het darten in Nederland een hoge vlucht genomen. „Na iedere toernooizege melden zich duizenden nieuwe leden aan.”

Pijltjes op de bar in dartcafé The Entertainer in Den Haag. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold den haag 04-01-2006 dartcafe de entertainer foto rien zilvold
Pijltjes op de bar in dartcafé The Entertainer in Den Haag. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold den haag 04-01-2006 dartcafe de entertainer foto rien zilvold Zilvold, Rien

Den Haag, 6 jan. - Het interieur van The Entertainer heeft veel weg van dat van Cheers, de beroemde bar uit de gelijknamige Amerikaanse televisieserie. Veel bruin, veel balken, veel mannen met bierbuiken. Alleen vlogen er in Cheers nooit dartpijlen door de lucht.

In The Entertainer in het Haagse Valkenboskwartier wordt zes dagen per week gedart door zeventien verschillende teams, zo’n honderd mannen en vrouwen in totaal. „In dit café heeft Raymond van Barneveld zijn eerste pijltjes gegooid”, zegt eigenaar Alexander Bakker, een kale veertiger met bril. „Hij moet tegen de twintig zijn geweest en had toen al een hele goede worp. Wie hem zag spelen wist: die man gaat het maken.”

Een ‘Barney Corner’ tegenover de ingang van The Entertainer dient als inspiratie voor de circa twintig darters die zich vanavond voor een vriendschappelijk duel hebben verzameld. Zij schuren nog net niet met hun rug tegen een levensgrote foto van de kersverse wereldkampioen aan. „Raymond is een levende legende”, weet kroegbaas Bakker. „Helaas zien we hem nog maar zelden hier. Hij wordt horendol van alle mensen die om zijn handtekening vragen.”

Het is een paar dagen nadat Van Barneveld in het Britse Purfleet zijn eerste wereldtitel haalde bij de Professional Darts Corporation (PDC). In een spectaculaire finale versloeg hij maandagavond laat de Engelsman Phil Taylor. De televisie-uitzending op SBS6 werd bekeken door 1,4 miljoen mensen.

Sinds Van Barneveld in 1998 de finale van het World Professional Dart Championship won, heeft het darten in Nederland een hoge vlucht genomen. Menig café verruilde zijn biljarttafel voor een paar dartborden. En de Nederlandse Darts Bond (NDB) wordt sindsdien overstelpt met e-mails en telefoontjes. Waren er in 1998 ruim 18.000 mensen bij de NDB aangesloten, dit jaar zijn het er zo’n 45.000, verdeeld over 25 lidorganisaties.

„Na ieder succesvol optreden van Van Barneveld melden zich duizenden nieuwe leden aan”, zegt medewerkster Ria Walraven. Een van de grootste ledenstijgingen van de afgelopen dertig jaar – 6.785 – deed zich in 1999 voor, toen de Hagenaar voor het tweede achtereenvolgende jaar de finale van het World Professional Darts Championship won. Vijf miljoen Nederlanders zaten die dag aan de televisie gekluisterd. Van Barneveld werd ereburger van Den Haag en ontving uit handen van koningin Beatrix een ridderorde. ‘The Embassy’ is sindsdien een begrip in Nederland.

Maar lang niet iedere darter kan deelnemen aan wat inmiddels het Lakeside-toernooi in Frimley Green heet en dat vandaag voor de tweeëntwintigste keer van start gaat. „Al is hij nóg zo goed”, zegt Joey ten Berge, wiens naam op de tweede plaats van de nationale ranglijst prijkt.

Volgens de 21-jarige voormalig Europees kampioen bij de jeugd kost het „handenvol geld” om rankingpunten in Europa te vergaren voor het prestigieuze dartsevenement. En als huisschilder ontbreekt het hem gewoonweg aan euro’s voor vliegtickets en verblijfkosten. „Bij Nederlandse toernooien kun je vijfhonderd tot duizend euro winnen. Iedere keer als ik wat verdien, leg ik dat opzij. En intussen blijf ik hopen op een sponsor.” Zijn doel is om binnen enkele jaren naar Engeland af te reizen.

De 42-jarige André van Driel kampt vooral met tijdgebrek. Na tien jaar in de eredivisie te hebben gespeeld, trok hij zich in 2003 terug om zich te kunnen wijden aan zijn gezin. „Voorheen was ik controleur bij het Haagse vervoersbedrijf HTM”, zegt de Hagenaar aan de bar van The Entertainer. „Toen ik eenmaal was bevorderd tot teamleider, merkte ik dat ik nauwelijks meer tijd voor mijn kinderen had. Dan is zestien uur trainen per week wel erg veel van het goede.”

Op de vraag wat darten voor hem zo speciaal maakt, zegt hij: „Het hoofdwerk. Je moet goed kunnen rekenen en kijkt soms bijna scheel van de concentratie.” Fysiek is darten volgens hem niet zwaar. „Mits je veel traint, want nu dat erbij inschiet, heb ik veel sneller spierpijn.”

Niet alleen de kroegen varen wel bij de populariteit. Bij Darts Bowls en Trophies, een Amsterdamse winkel gespecialiseerd in dartsartikelen, verdubbelt de omzet in de maanden na een toernooizege van Van Barneveld. „Mensen vinden de rechtstreekse uitzendingen zó spannend”, zegt eigenaresse Jaqueline Elderenbosch „dat ze het zelf ook wel eens willen proberen.”

Daar komt volgens Van Elderenbosch bij dat darten een laagdrempelige sport is die relatief weinig kosten met zich meebrengt. „Voor ruim honderd euro heb je een dartbord, een paar pijlen en wat randartikelen. En: je hoeft je niet in te schrijven voor een sportvereniging. De deur naar de dartwereld staat voor iedereen open.”