Babyshambles

Pete Doherty mag dan soms moeite hebben met zijn agenda, de bravoure van de Babyshambles-voorman is onverminderd. Over het nieuwe nummer Sedative, te vinden op de nieuwe EP The Blinding, zei hij in een interview dat het Oasis doet klinken als de smurfen. Nu is dat een vergaande bewering maar het moet gezegd, van de vijf nieuwe nummers is Sedative het verrassendst: een bedwelmend stukje rock met langzaam stuwende gitaren die het tot een subtiel soort voetballied maken – als dat mogelijk is.

Afgezien van deze sublieme afsluiter loopt hier Doherty weer schaamteloos te klooien. Van zijn zwak voor ska-ritmes (I Wish) tot het huilende zigeunerjongetje in Beg, Steal or Borrow en het op zich beloftevolle, maar wel heel kaal geproduceerde titelnummer – alle Doherty-valkuilen komen langs. Maar toch, zelfs een slechte Doherty is nog altijd iets om te koesteren. Want de verheugende momenten – gevoelvolle zanglijn, mooi repeterend gitaarriff – zijn er ook.

Hester Carvalho

Babyshambles. The Blinding *** (EMI)

    • Hester Carvalho