Apocalypto

Maya-kenner Ruud van Akkeren besprak de film Apocalypto van Mel Gibson (NRC Handelsblad, 21 december). De film zit vol blunders. Je hoeft echter geen Maya-kenner te zijn om de blunders te zien, er zitten genoeg fouten in om ook als niet-Maya hoofdschuddend de bioscoop te verlaten.

1. Middenin de film wordt de hoofdpersoon Jaguar Paw gered door een zonsverduistering die het offeren doet stoppen. Minuten later zien we een volle maan. Dat kan niet: bij een zonsverduistering staat de maan tussen zon en aarde terwijl bij een volle maan de maan juist aan de andere kant van de aarde staat.

2. Jaguar Paw loopt het drijfzand in, gaat daarbij een tijdje kopje onder en komt aan de andere kant weer boven. Modder is echter zwaarder dan water, en in water blijft een mens al drijven. In drijfzand ga je niet kopje onder.

3. Jaguar Paw zit in een boom, met naast zich een zwarte panter. In de scène erna zien we de panter minutenlang achter de jonge man aanlopen. Een panter rent echter niet lang, zeker niet vijf meter achter een mens: twee sprongen en de man is dood.

4. Jaguar Paw krijgt een pijl door zijn lever, rent uren voor zijn twaalf achtervolgers uit door het oerwoud, doodt ze een voor een, krijgt een pijl door zijn borstkas, en kan weer uren uit handen van de resterende achtervolgers blijven. De volgende dag zijn alle wonden genezen.

Het begin van de film is een half uur lang uiterst deprimerend, maar dat zal Gibsons bedoeling wel zijn geweest.

    • Christine Karman