VS mengen zich in strijd van Palestijnen

Chaos op de markt in Ramallah, op de westelijke Jordaanoever, waar het Israëlische leger een arrestatie-eenheid moest ontzetten, die werd bedreigd door Palestijnen. Foto AP Palestinians gather next to a damaged car following an Israeli army operation in the market in the West Bank city of Ramallah, Thursday, Jan. 4, 2007. Israeli troops and Palestinian gunmen exchanged heavy fire in downtown Ramallah on Thursday after undercover Israeli forces tried to arrest fugitives in the city's vegetable market. Two Palestinians were killed and 25 were wounded. (AP Photo/Muhammed Muheisen) Associated Press

De Verenigde Staten mengen zich opnieuw rechtstreeks in de steeds grimmiger strijd tussen de Palestijnse bewegingen Fatah en Hamas.

Nadat eerder wapens aan de Fatah-veiligheidsdiensten van president Abbas waren geleverd, heeft de Amerikaanse regering besloten de Presidentiële Garde met 86,4 miljoen dollar te steunen. Deze eenheid zal verder worden uitgebreid en uitgerust. De VS (en Europa en Israël) vrezen dat Abbas en Fatah het onderspit zullen delven in de machtsstrijd met Hamas, dat de regering heeft gevormd. Het Amerikaanse geld is afkomstig uit sociale programma’s die waren stopgezet nadat Hamas aan de macht was gekomen. Amerikaanse steun in de Palestijnse gebieden ligt bijzonder gevoelig.

De financiële hulp en de militaire adviezen komen op een moment dat de chaos in de Gazastrook en de bezette Westelijke Jordaanoever toeneemt. Bij verschillende incidenten kwamen gisteren twaalf Palestijnen om het leven. Het hoofd van de Preventieve Veiligheidsdienst, kolonel Mohammed Ghayeb, werd in zijn huis geëxecuteerd door militanten van Hamas. De kolonel, een vertrouweling van president Abbas, riep minuten voor zijn dood op de Palestijnse televisie om hulp.

Op de donderdagse marktdag in Ramallah liep een Israëlische arrestatie van een gezocht lid van Fatah uit de hand, toen de soldaten van een speciale eenheid werden ontdekt in het centrum van de doorgaans rustige stad. De soldaten werden met bulldozers en tanks ontzet. Tijdens de uren durende gevechten tussen de marktkramen werden vier burgers gedood, nog eens twee stierven vanochtend in het ziekenhuis.

Het geweld en de chaos overschaduwden twee politieke evenementen: het diner van de Egyptische president Mubarak met premier Olmert in Sharm El-Sheikh en de ontmoeting in Gaza tussen president Abbas en de uit Mekka teruggekeerde Hamaspremier Haniyeh.

Een zichtbaar verontwaardigde Mubarak verweet Olmert „obstructie” van de Egyptische pogingen om het vredesproces op gang te brengen en de ontvoerde soldaat Ghalid Shalit vrij te krijgen. De Israëlische premier betuigde zijn spijt dat er in Ramallah burgers waren gedood, maar onderstreepte dat Israël het recht heeft „terroristen op te pakken”.

De Israëlische minister, ex-generaal Ben-Eliezer (Infrastructuur) bekritiseerde vandaag het leger dat volgens hem de operatie in Ramallah had moeten uitstellen. De Israëlisch-Egyptische top leverde geen concrete resultaten op.

President Abbas en premier Haniyeh riepen hun eenheden op de gevechten te staken, maar bij verschillende begrafenissen vanochtend kwam het opnieuw tot gewelddadige aanvaringen.