Voorbeeldshalve

Ze doen er alles aan om het spannend te maken. Een Geheime Locatie! Binnen een dag weet iedereen dat het Landgoed Lauswolt is in het Friese Beetsterzwaag. Verplicht blijven logeren! Ik zie Balkenende en Rouvout al ’s nachts stiekem met hun zaklantaarns over de gangen van de jeugdherberg sluipen, op zoek naar de meisjesvleugel om dropjes te stelen. Goed voor de sfeer. Alleen Bos moest naar huis, want zijn dochtertje was jarig. De toekomstige breuklijnen in de coalitie beginnen zich nu al af te tekenen.

Ja, doe maar lekker lollig, columnist. Hier, ik zal je nog een thema geven waarover je je vrolijk kunt maken: welingelichte bronnen in de omgeving van de onderhandelaars maken bekend dat niet wordt uitgesloten dat er een dezer dagen voorbeeldshalve een moeilijk onderwerp zal worden aangesneden om te zien hoe de discussie daarover verloopt. Zo! Dat is pas voortvarend! Gelijk al een heus moeilijk onderwerp. Dat is waarlijk nieuw elan. ‘Voorbeeldshalve’. Wat is dat nou voor woord? Spreekt er dan niemand meer Latijn? Exempli gratia, soit. Maar voorbeeldshalve, no way. Dat is net zoiets als werkendeweg. Een mooi bruggetje naar ‘motto’.

Want kabinetten hebben tegenwoordig motto’s. Weet u nog wat het motto was van Balkenende I, die coalitie met de LPF? Niet lachen. ‘Werken aan vertrouwen, een kwestie van aanpakken’. En van de Verdonkcoalitie van uitsluiten en uitzetten want regels zijn regels was het officiële motto: ‘Meedoen, meer werk, minder regels’. Echt waar. Ik verzin het niet. Inmiddels is uitgelekt dat de coalitie die nu in de Friese jeugdherberg wordt gesmeed een motto zal moeten hebben met ‘nieuw elan’ erin.

Lach er maar om, columnist. Maar pas maar op, dat nieuwe christen-fundamentalistische kabinet komt er nog ook. Dan zal je het lachen wel vergaan. Het nieuwe elan is het elan van een dorpje als Beetsterzwaag in de jaren vijftig. Afgezien van de dominee die snurkt in zijn slaap zal er verdomd weinig te lachen zijn. En woorden als ‘verdomd’ mag je niet meer zeggen. En lachen ook niet. Die VOC-mentaliteit! Toch?

Ilja Leonard Pfeijffer

De auteur is dichter en romancier

    • Ilja Leonard Pfeijffer