Voor straf naar een heerlijk Fries kuuroord

Nou ja! Zitten Balk, Bos en Rou gewoon te coalitievergaderen in Landgoed Lauswolt in Friesland. Dat is een hotel dat ik laatst op het oog had voor een weekend weg met vrienden, niet omdat we een coalitie moesten vormen, want die zijn we al, maar voor de ontspanning. Maar Lauswolt was nogal duur, dus verplaatsten wij ons naar een goedkoper ontspanningsoord.

Eerst viel het nog mee met mijn jaloezie, want ik las in de krant dat de politici in een afgeschermd gedeelte van het hotel zouden zitten. Oké, acceptabel, dacht ik, dan zitten ze misschien in een tl-verlichte vergaderzaal met vieze koffie te werken, en niet in de sauna. Want op Landgoed Lauswolt kun je heel fijne dingen doen. In de sauna, in de whirlpool, je lichaam laten inpakken in zilverpapier, dat werk. Maar wat bleek? Dat gingen de politici allemaal doen. „Ook hebben zij tussen de vergaderingen door gelegenheid om te ontspannen”, stond er in het ANP-bericht. Lees: Balk, Bos en Rou zitten as we speak in het bubbelbad met een glas champagne en een La Praire-maskertje op hun gezicht te proosten op „de coalitie, hahahahaha!”. Ze moesten er natuurlijk wel een excuus voor verzinnen dat ze hun onderhandelingen in een relaxoord gingen houden. De smoes die ze hadden bedacht, was dat er zoveel spanningen waren ontstaan door het geruzie tussen de partijen, dat ze niet in het hectische Den Haag met elkaar konden praten, maar wel moésten afreizen naar een landgoed vol stoom en helende algenbaden.

Hier wil ik toch even mijn eigen normen en waarden op loslaten. Een gedachte over straffen en belonen. Als Balk, Bos en Rou kleuters waren geweest (een niet al te moeilijk te maken visualisatie, vooral bij twee van drie, ik zeg niet wie), was het heel anders gegaan. Als je als kleuter maandenlang aan elkaars haren trekt en „lul” tegen elkaar zegt, dan moet je in de hoek, of een werkje voor jezelf doen op de gang, of de kwasten afspoelen. Voor straf. Deze mannen doen precies hetzelfde en gaan voor straf naar een heerlijk Fries kuuroord. En ze mogen ook nog alledrie een vriend uit hun eigen partij meenemen.

Misschien is het omdat ik al dagen griep heb en daardoor sjaggerijnig ben, maar ik vind het niet eerlijk. Ze moeten in de hoek. Niet in de zilverfolie.

Aaf Brandt Corstius

Lees alle columns van Aaf op www.nrc.nl/aaf

    • Aaf Brandt Corstius