Vanaf morgen niet meer: ‘goedkoop’ vuurwerk

Vuurwerk WFA02:VUURWERK:GOIRLE:28DEC2006- ***ARCHIEFFOTO 2005*** Het zwaardere siervuurwerk, dat dit jaar voor het eerst legaal in Nederland mag worden verhandeld, verkoopt als een tierelier. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en de vuurwerkimporteurs verwachten dat met de jaarwisseling voor miljoenen euro's meer dan vorig jaar aan vuurwerk de lucht in gaat. WFA/ls/str. Ruud Verhalle WFA rotje WFA

Vuurwerk, ik ben er dol op. Echt. Niets mooier dan het vuurwerk dat ontstaat als musici het rechte pad verlaten en elkaar blindelings vinden in een unieke improvisatie, de vonken die fel flitsen als twee geliefden elkaar ontmoeten, de warme gloed die over ijskoude tribunes golft als je favoriete elftal net dat wonderschone doelpunt heeft gescoord.

Ik hou zelfs van echt vuurwerk. De pikzwarte hemel kleurt rood en groen en geel en blauw en paars, je weet niet waar je eerst moet kijken, want daar hoor je alweer het beloftevolle gefluit van een nieuwe aankomende knal, en de soundtrack vol ooh’s en aah’s uit wijd opengesperde kindermonden op sterke papaschouders maken het helemaal tot een feest. Het is de belofte: zo spetterend, zo kleurrijk zou het nieuwe jaar kunnen worden. En misschien zelfs het jaar daarna. Als het een heel mooi vuurwerk is.

Maar ik heb er ook een hartgrondige hekel aan. Aan die amateurs met hun rotjes en andere prullen, die zo nodig zelf vuurwerkmakertje willen spelen. In mijn straat begon het al vroeg in december, iedere avond. Meer geknal dan kleur, meer gevaar dan plezier, meer schrik dan vrolijkheid. Er werd niet gefeest, er leek een burgeroorlogje uitgebarsten. En in de eerste week van het nieuwe jaar ligt de stoep vol met de treurige getuigen van alweer een nieuwe veldslag: natgeregende papierrolletjes, die net zo glad kunnen worden als het ijs in Thialf na een dweilpauze.

70 miljoen euro is er de lucht in geknald, hoorde ik op de radio. Wat een waanzin. Wat een gelukkig land ook, waar zo’n bedrag aan buskruit nodeloos kan worden opgestookt. En de Belgen laten de kassa vrolijk rinkelen. Dat maakt het haast nog erger.

Ik heb een voorstel: kap ermee. Schrijf die 70 miljoen euro gewoon over op mijn giro. Ik denk dat ik met die centen wel kan zorgen voor een mooi professioneel vuurwerk. En een eventueel overschot kan naar een beter doel dan de Belgische vuurwerkverkopers.

Mijn gironummer is op te vragen via d.vandenberghe@nrc.nl

    • Dirk Vandenberghe