Televisie Voorkeur

Ivo Niehe, weer terug bij de TROS, ontmoette voor sluiting van het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam de 81-jarige acteur John Kraaijkamp. Kraaijkamp vertelt in TV-show special over zijn leven en geeft commentaar op enkele hoogtepunten uit zijn carrière. Ned.1, 22.00-23.00u. Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel Johnny Kraaijkamp sr FOTO: Vincent Mentzel Mentzel, Vincent

actualiteiten

Een vandaag. Onder meer een reportage over de nanotechnologie, de mensen die daarin werken, mogelijke gevaren en nieuwe producten zoals nanotandpasta en de niet-stinkende nanosok. Aan de universiteit van Twente staat Dave Blank aan het hoofd van het Instituut voor nanotechnologie waar in stofvrije ruimtes onderzocht wordt hoe moleculen bewerkt en gemanipuleerd kunnen worden. Veel van de producten komen pas over jaren op de markt. Zoals een uitvinding die de vervelende insulineprik voor suikerpatiënten kan vervangen. Over de gevaren van nanotechnologie is nog weinig bekend: klein venijn of zege? Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Gesprek met financieel onderzoeker Pieter Lakeman die in opdracht van de actualiteitenrubriek acht instellingen onder de loep nam en constateerde dat bij enkele instellingen geld voor de zorg van verstandelijk gehandicapten werd weggesluisd voor de opbouw van eigen vermogen. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Aandacht voor de formatiebesprekingen en een verslag van de demonstratie in het Friese Beetsterzwaag van de Fathers 4 Justice, de organisatie van gescheiden vaders die campagne voert voor het recht van kinderen om beide ouders te blijven zien. Ned.2, 22.30-23.00u.

documentaire

Timewatch: The hunt for U-864. In 1945 werd de Duitse onderzeeër U-864 door de Venturer opgejaagd en tot zinken gebracht. Het was de enige keer dat twee onderzeeërs onder water een duel aangingen. BBC2, 22.00-22.50u.

Head on air crash. Op 12 november 1996 kwam een Boeing 747 uit Saoedi-Arabië in botsing met een toestel van Kazachstan Airways op de luchthaven Indira Gandhi, New Delhi. Er waren geen overlevenden. National Geographic, 22.30-23.30u.

Praatprogramma

De leugen regeert. Eerste van een nieuwe serie afleveringen met aandacht voor de artikelenreeks in HP/De Tijd over Ayaan Hirsi Ali en de kritiek daarop van haar vrienden schrijver Leon de Winter en columnist Sylvain Ephimenco. De journaliste van HP/De Tijd, Alies Pegtel, gaat in discussie met Chris Rutenfrans die in de HP-reeks een van Ayaans ghostwriters wordt genoemd. Verder Hans Laroes van het NOS Journaal en Bert Wiggers van NU.nl) over nieuws voor jongeren. Chef van NRC Next Hans Nijenhuis en regisseur Bert van der Veer vormen de mediaraad. Ned.2, 21.15-22.00u.

informatief

Wildlife: Familie Chimpansee. Eerste aflevering van een zesdelige Engelse natuurserie over het wel en wee van een chimpanseefamilie, gefilmd gedurende acht jaar in Gombe Stream National Park in Tanzania. Ned.2, 19.20-20.25u.

De stadsdokter. Medisch programma waarin de dagelijkse gang van zaken in de praktijk van dokter Scheltens wordt gevolgd. Vanavond met een patiënt met ernstige nekklachten die doorgestuurd wordt naar de fysiotherapeut en een patiënte die wil weten of haar schildklier nog goed werkt. Ook komt er een meisje van twaalf langs die last heeft van vervelende wratjes. Ned.1, 19.25-20.00u.

Expedition Borneo. Serie over een expeditie naar het eiland Borneo. Steve en Justine kamperen op de bodem van een enorm gat in de jungle. Tara en haar team moeten stroomversnellingen trotseren. BBC1, 20.00-20.30u.

Dossier 2300: Te lelijk voor liefde. Over mensen die lijden aan BDD (Body Dysmorphic Disorder). Het is een aandoening die ervoor zorgt dat je uren voor de spiegel staat en jezelf niet aan de buitenwereld durft te tonen. Mensen met BDD vinden zichzelf afzichtelijk en leveren een dagelijks gevecht met zichzelf. RTL4, 22.55-23.55u.

Ik vertrek. Herhaling van de beste afleveringen van de serie over Nederlanders, die hun geluk in het buitenland beproeven. Vanavond het eerste deel van twee zakenvrienden die op vakantie in Midden-Amerika op een ongerept eiland voor de kust van Nicaragua een verwaarloosd vakantiehotel kopen. Maandag het slot. Ned.1, 23.00-23.55u.

muziek

Jan Smit & Friends. Registratie van de live concerttour van Jan Smit, eind december opgenomen in een uitverkocht RAI Theater in Amsterdam. Ned.1, 20.30-21.30u.

André Rieu op weg naar New York. Eerste deel van een 6-delige roadsoap rondom violist en orkestleider André Rieu op rondreis in Amerika. In 2006 verwezenlijkte hij met zijn Johan Strauss Orkest en Koor zijn American Dream. Hij wordt gevolgd vanaf de voorbereidingen in zijn woonplaats Maastricht tot en met het concert in de wereldberoemde Radio City Music Hall in New York. Ook voor 2007 staan tournees gepland in de Verenigde Staten en Canada. Ned.1, 21.30-22.00u.

Jools’s annual hootenanny. Muziekprogramma met live optredens van o.a. Paul Weller, Sam Moore, Amy Whitehouse, Ray Lamontagne, Madeleine Peyroux, Marc Almond, James Morrison, Adrian Edmondson, Lily Allen, The Kooks en The Zutons. BBC2, 1.00-3.00u.