Taxibranche wijst nieuwe tarieven af

De taxibranche weigert de nieuwe taxitarieven in te voeren die per 1 januari gelden . De brancheorganisatie KNV Taxi wil een bodemprocedure starten om de regeling alsnog terug te draaien.

Dat zegt de werkgeversorganisatie KNV Taxi, waarbij circa 450 ondernemers zijn aangesloten. De branche vreest „grote financiële schade” te lijden door de nieuwe regelgeving, aldus een woordvoerder.

Formeel gaat de regeling op 1 juli in. Per 1 januari 2007 geldt een gewenningsperiode voor taxibedrijven, na 1 juli volgen er „hoge boetes” als zij zich niet aan de wet houden, aldus het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Volgens de nieuwe regelgeving mogen taximeters niet doortikken bij stilstand, bijvoorbeeld in de file. De nieuwe prijs voor een taxirit wordt berekend op basis van kilometers plus een starttarief. Taxibedrijven vrezen dat ze daardoor veel inkomsten zullen mislopen.

Het doel van de nieuwe wetgeving is meer transparantie in de tarieven, die volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat nu slecht aangegeven zijn. Vanaf 1 juli zijn taxi’s verplicht hun tarieven groot te vermelden. Op taxistandplaatsen komen borden met de prijzen van veel gereden ritten.

Om de lagere inkomsten deels te compenseren kan het wettelijk bepaalde maximum starttarief worden verhoogd naar 7,50 euro. Ook kunnen taxi’s per zone – zoals de binnenstad – een verhoogd kilometertarief rekenen en zijn speciale spitstarieven mogelijk.

„De nieuwe regels zijn voor zowel de consument als voor de chauffeurs allerminst duidelijk”, zegt KNV-woordvoerder Arjen Boukema. Hij vreest voor „een wirwar” aan prijzen door de „vele tarieven die nu ontstaan.”

Om de mogelijk gederfde inkomsten te compenseren verwacht Boukema dat chauffeurs nu allemaal de wettelijke maximumtarieven gaan hanteren.

Uit een rondgang van deze krant langs individuele taxibedrijven blijkt dat geen van hen de nieuwe tarieven nu hanteert of van plan is dat op korte termijn te gaan doen. Het ministerie zegt dat de taxi’s „flexibeler om moeten gaan” met die nieuwe regels. „De consument weet nu ook niet waar hij aan toe is.”

Taxi’s:pagina 3