Tapijt met tanden

Daar liggen ze dan op de Izmailovo-markt: dode beren voor bij uw open haard. De mottigste kost al duizend dollar, en dat is niet echt goedkoop. Rijke Russen doen elkaar  graag een dode beer cadeau, als kleedje of opgezet in aanvalshouding, soms met een gloeilamp in de opengesperde muil gemonteerd. Zo werd in 2001 een telefoontap openbaar van Kremlinchef Aleksandr Volosjin. Het Kremlin had het die dag vooral druk met de zoveelste opgezette beer die de chef cadeau kreeg, zo bleek. Waar

dooiebeer2.jpg

Daar liggen ze dan op de Izmailovo-markt: dode beren voor bij uw open haard. De mottigste kost al duizend dollar, en dat is niet echt goedkoop. Rijke Russen doen elkaar  graag een dode beer cadeau, als kleedje of opgezet in aanvalshouding, soms met een gloeilamp in de opengesperde muil gemonteerd. Zo werd in 2001 een telefoontap openbaar van Kremlinchef Aleksandr Volosjin. Het Kremlin had het die dag vooral druk met de zoveelste opgezette beer die de chef cadeau kreeg, zo bleek. Waar moest die nu weer naartoe? 

In 2003 kreeg ik een heel goedkope beer aangeboden in Baikit, Siberië, maar ik zag er vanaf. Hoe kon ik daar ooit mee thuiskomen? Nederlanders zijn gevoelig voor wreedheid jegens beren; alleen deze (of desnoods deze) beertjes achten wij geschikt voor in de huiskamer. Ik vind het zelf ook wel zielig, zo’n tapijt met tanden. (Foto Teije de Boer) 

    • Coen van Zwol