Ramsj

Gerritjan Deunk: Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur van de 20ste eeuw. Paperback, NAi 2002, 174 blz., van €31,50 voor €11,50. De Slegte
Gerritjan Deunk: Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur van de 20ste eeuw. Paperback, NAi 2002, 174 blz., van €31,50 voor €11,50. De Slegte

René Zanderink: Van stal gehaald. 70 authentieke huisdierrassen. Gebonden, Tirion 2001, 192 blz., van €23,50 voor €5,50. Donner Rotterdam (010-2175274)

Het kooikerhondje, de Texelse pielstaart (een schaap), de Overijsselse heisnik (koe), de Nederlandse landgeit, de Gelderse slenkeduif, het grootorig varken en zijn broer het steiloorvarken, en de Groninger krulveer (kip) – zie hier een paar namen van authentieke Nederlandse rassen die Zanderink behandelt in zijn aardige en leerzame boek (dat tot stand kwam onder auspiciën van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen). Aparte stukjes over trekpaarden en karrenhonden, en het vroegere gebruik in Nederland van bokkenwagens (in ere gehouden door weer een andere vereniging: Bokkenwagenminnend Nederland).

Philip Longworth: Russia’s Empires. Their Rise and Fall. Gebonden, John Murray 2005, 398 blz., van €42,80 voor €12,50. Scheltema Amsterdam

‘A supremely readable book by the doyen of our historians of Russia, who truly knows how to bring this story of tsars and commissars to life,’ aldus een recensent van deze veelomvattende studie over Rusland. Vanaf het Vorstendom van Kiev dat heerste tussen 850 en 1240, tot aan de hoogtijdagen van de tsaren, de Sovjet-Unie en de huidige tijd. Spectaculaire geschiedenis, met hoofdrollen voor Ivan de Verschrikkelijke, Catharina de Grote, Stalin, en – helemaal aan het eind en vooralsnog in een iets kleinere rol – Vladimir Poetin.

William Tucker: De taal van de beeldhouwkunst. Over de grondslagen van de moderne sculptuur. Paperback, SUN 1999, 206 blz., van €27,50 voor €9,50. Steven Sterk Utrecht

Herdruk van een veelgeprezen boek uit 1974. Het vormt nog altijd een goede, leesbare inleiding tot de moderne beeldhouwkunst, ook al is de beeldhouwer/kunsthistoricus Tucker vreemd stellig in zijn afkeuring van Giacometti (‘kunst met een fundamenteel gebrek aan gevoel’) en Henry Moore. Zijn eigen helden krijgen daarentegen alleen maar liefdevolle beschrijvingen: Rodin, Matisse, Picasso en bovenal Brancusi. Meer dan 150 goed gekozen illustraties.

Max Gallo: The Poster in History. Paperback, Norton 2001, 236 blz., van €39,- voor €19,95. Nayler & Co Den Haag (070-3605454)

Vond je ze vroeger bij het oud vuil, de laatste jaren zijn affiches bijzonder in trek geraakt als verzamelobject. Op veilingen worden vooral voor oude exemplaren forse bedragen betaald. En dat is niet ten onrechte als je het boek van Gallo bekijkt, want de artistieke kwaliteit van de vijfhonderd getoonde affiches is vrijwel zonder uitzondering hoog. De nadruk ligt op politieke affiches (inclusief propaganda), vanaf de eerste voorbeelden van uit de tijd van de Franse Revolutie, tot aan de hoogtepunten in dat genre: de Engelse, Franse, Duitse en Russische affiches uit de eerste helft van de vorige eeuw, toegespitst op de beide wereldoorlogen.

Philip Short: Pol Pot. The History of a Nightmare. Gebonden, John Murray 2004, 656 blz., van €42,80 voor €9,95. Scheltema Amsterdam

Diepgaande studie over het terreurbewind van Pol Pot (1925-1998) in Cambodja tussen 1975 en 1979, geschreven door de man die eerder naam maakte met Mao: A Life. Het boek is onder meer gebaseerd op archiefonderzoek in Rusland en China, en op interviews met voormalige leiders van de Rode Khmer. De kern van het betoog: hoe een idealistische, bescheiden man met veel charme kon uitgroeien tot een despoot , verantwoordelijk voor de dood van ruim een miljoen landgenoten.

Lynn Davis: American Monument. Gebonden, The Monacelli Press 2004, circa 120 blz., van €39,- voor €19,-. Roelants Nijmegen (024-3221734)

Prachtig boek met 90 zwart wit-foto’s van de Amerikaanse fotografe Lynn Davis, bekend om haar verstilde, esthetische, in diffuse grijstinten uitgevoerde werk. Boek opent met twee foto’s van echte monumenten (Jefferson Monument, Lincoln Memorial), maar daarna wordt het onderwerp snel breder uitgewerkt: architectuur van Frank Lloyd Wright, Louis Kahn en Philip Johnson, de Hoover Dam, vuurtorens, vervallen houten graansilo’s, tankstations langs onafzienbare snelwegen, etc. De inleiding is van Witold Rybczynski.

Monty Don: Tuinieren met Monty Don. Gebonden, Kosmos 2003, 440 blz., van €39,95 voor €14,99. De Slegte.

‘Weinig dingen geven zo’n goed gevoel als lekker spitten’, aldus Monty Don, de hoofdpresentator van het populaire televisieprogramma Gardener’s World van de BBC. Zijn gedegen en tegelijk vlot geschreven boek telt zes kloeke hoofdstukken, waaronder Biologisch tuinieren (tachtig bladzijden), Groenten (meer dan honderd) en De kruidentuin (veertig). Mooi en instructief geïllustreerd.

    • Henk Lagerwaard