Politie-aanpak in Voorschoten onderzocht

De politie Hollands-Midden stelt een onderzoek in naar het optreden van politie en ME tijdens Oudejaarsnacht in Voorschoten. Twee bewoners hebben daarover klachten ingediend.

„Wij nemen klachten serieus”, zegt een woordvoerder van de politie in Voorschoten. Zij sluit niet uit dat een ander korps het onderzoek overneemt. Vandaag werd een aangifte van een bewoner tegen de politie opgenomen. De precieze aard daarvan was vanmorgen nog niet bekend.

In een straat in Voorschoten braken op oudejaarsnacht ongeregeldheden uit nadat bewoners herhaaldelijk een illegaal vreugdevuur hadden aangestoken. Daarbij raakten twee agenten gewond. Ook tegen andere hulpverleners zou geweld zijn gebruikt.

Die avond en nacht werden in totaal elf mensen aangehouden waarvan er vier inmiddels zijn vrijgelaten. Eén verdachte is bij zijn aanhouding gebeten door een politiehond. Volgens de politie verzette hij zich tegen de aanhouding, net als een 49-jarige medeverdachte. De verdachten zijn allemaal mannen uit Voorschoten, in de leeftijd van 28 tot 49 jaar.

Iets na twaalven liep het uit de hand toen voor de derde keer een vuur was aangestoken. Volgens de politie werden agenten in het nauw gedreven en met zwaar vuurwerk en stenen bestookt. De politie noemt de sfeer „dermate beangstigend” dat besloten werd om de mobiele eenheid en politiehonden in te zetten om de orde en rust te herstellen.

Eerder op de avond had de politie al een stapel brandbaar materiaal weggehaald. Acht agenten werden toen al, zegt de politie, verbaal belaagd tijdens het opruimen van het materiaal. Om tien voor twaalf lukte het de bewoners wel een vreugdevuur aan te steken. Bewoners werd gevraagd hun huizen in te gaan. Daarna lukte het om het vuur te doven, tot het kort na twaalven opnieuw raak was.

De politie denkt dat de verdachten onder invloed waren van verdovende middelen in combinatie met alcohol.

In de provincie Groningen kwam de ME drie keer in actie tijdens Oudejaarsnacht. In mei vorig jaar liep het jaarlijkse Oranje-feest in Pijnacker uit de hand waarbij de Mobiele Eenheid was ingezet. Diverse jongeren werden gebeten door politiehonden. Het leidde tot 45 klachten over het optreden van de politie. Een onderzoek naar de toedracht loopt nog.