Pindakaasboterhammen

Toen ik deze week door de vriescel van de Voedselbank Haaglanden liep, waar in een metershoge muur van kratten alle mogelijke soorten brood waren opgeslagen, moest ik denken aan de Oostenrijkse documentaire We Feed the World. Daarin is te zien hoe in Wenen dagelijks meer brood wordt weggegooid dan in de grote Oostenrijkse stad Graz, wordt gegeten. Bergen brood die met grote shovels bijeen worden geschoven tot nog hogere bergen. Een even fascinerend als verontrustend beeld van onze welvaart.

Sinds ik het zag krijg ik het niet meer uit mijn kop. Misschien is minder kopen wel het meest logische antwoord op mijn vraag hoe ik moet bezuinigen. Als je érgens veel geld mee schijnt te kunnen besparen, is het met het eten van een dubbele boterham met pindakaas voordat je boodschappen gaat doen. En een lijstje maken. En je daar aan houden. Zal ik me dat dan maar voornemen voor het komende jaar?

In de serie no-budget-koken twee recepten voor gezonde en goedkope rauwkostsalades. In plaats van dure zakken uitgedroogde groenteflinters te kopen, snijden we de groente zelf. Winterpeen is heerlijk in dunne plakjes en kool is veel lekkerder als je hem vers snijdt. Eet er een paar pindakaasboterhammen bij en je hebt een complete maaltijd.

Voor 4 personen:

400 g winterpeen, geschild

2 theelepels grove mosterd

1 eetlepel honing

2 theelepels wittewijnazijn

3 eetlepels zonnebloemolie

Snijd of schaaf de winterwortel in heel dunne plakjes. Roer de mosterd en honing in een kommetje los met de wittewijnazijn, zout en versgemalen peper en klop er de zonnebloemolie door. Meng in een saladeschaal de dressing door de wortelplakjes. Laat de salade een half uurtje staan zodat de smaken kunnen intrekken.

Voor 4 personen:

1 klein wit kooltje (ongeveer 400 g)

een handje verse koriander

2 eetlepels sesamzaad

sap van 1 limoen

3 eetlepels mayonaise

1 eetlepel lichte sojasaus

½ theelepel Chinees vijfgeurenpoeder

Verwijder de lelijke buitenste bladeren van de kool en snijd hem, door de stronk, in kwarten. Leg elke kwart met een van de snijvlakken op de snijplank, en snijd de dikke stronk schuin weg. Snijd de kool in flinterdunne reepjes, die je met wat zout bestrooit en even laat liggen. Het zout maakt de kool minder stug. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot ze beginnen te kleuren. Roer een dressing van het limoensap, de mayonaise, sojasaus en vijfgeurenpoeder. Pluk de blaadjes van de koriander en hak ze grof. Meng het sesamzaad, de koriander en de dressing door de kool. Proef en maak verder op smaak met zout en versgemalen peper en laat de smaken 30 minuten intrekken.

Janneke Vreugdenhil

Volgende week ga ik op zoek naar de perfecte aardappelpuree. Stuur jouw puree-recepten en –tips naar www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil