Pilsucces van 2006

Een nieuw jaar, tijd voor een terugblik op de nieuwe pillen van vorig jaar. En op de pillenteleurstellingen. Dat dacht de redactie van het Geneesmiddelenbulletin. Daardoor staat in het januarinummer het artikel ‘Wat heeft 2006 ons gebracht?’

Het is een opsomming waar wat aan te tellen valt. In een kader van een halve pagina staan 21 nieuwe geneesmiddelen. Dat zijn de belangrijke nieuwe geneesmiddelen van 2006, schrijft de redactiecommissie.

Het Geneesmiddelenbulletin wil tegenwicht bieden – met geringe financiële armslag – tegen de marketingmachine van de farmaceutische industrieën.

Naast die 21 belangrijke nieuwe geneesmiddelen schrijft het bulletin over 24 eerder op de markt gekomen medicijnen. Daarvan worden vervelende bijwerkingen gemeld (bij vijftien medicijnen), of er wordt vastgesteld dat ze eigenlijk niet werken (vijf keer), of er is positief nieuws (vier keer).

Ruw gewogen slaat de apothekersbalans dan positief uit: 21 belangrijke nieuwe medicijnen in 2006 en vier meldingen dat oude pillen het toch beter doen dan gedacht. Tegenover twintig vervelende bijwerkingen en mislukkingen.

Slecht nieuws is er voor wereldreizigers (melatonine werkt niet tegen jetlag en andere slaapstoornissen) en voor astmapatiënten. Kinderen die misschien astma zullen krijgen, hebben niets aan preventief gegeven fluticason (een afweeronderdrukkend corticosteroïde). Na twee jaar waren zij alleen een centimeter in groei achtergebleven bij de kinderen die ter vergelijking een nepmedicijn kregen.

Onder de belangrijke nieuwe medicijnen rangschikt de redactie van het Geneesmiddelenbulletin onder andere een medicijnafgevende pleister voor mensen met vroege Parkinson (Neupro), een medicijn tegen snelle en heftige uitbarstingen van multipele sclerose (Tysabri), de nieuwe stiller van ernstige, vrijwel onbehandelbare chronische pijn Prialt, Macugen tegen de oogziekte maculadegeneratie, maar liefst drie nieuwe vaccins (tegen rotavirusdiarree, gordelroos en tegen het baarmoederhalskanker veroorzakende humaan papillomavirus), rimonabant (merknaam Acomplia) dat aan te dikke mensen mag worden voorgeschreven om af te vallen en om het bloedbeeld te normaliseren, en Champix, de nieuwe pil met de stoere naam om ook de laatste rokers van hun verslaving af te helpen.

Wim Köhler

    • Wim Köhler