Pelosi brengt ‘Californië-gevoel’ terug

In de VS vierde de nieuwe, voorzitster van het Huis van Afgevaardigde, Nancy Pelosi, haar historische verkiezing achter gesloten deuren met een popconcert. Entrée bedroeg 1000 dollar.

De eerste vrouwelijke voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, samen haar eigen kleinkinderen en die van andere afgevaardigden Foto Reuters U.S. Speaker of the House Nancy Pelosi holds up the gavel as she stands on the podium with her grandchildren and the children and grandchildren of other representatives after Pelosi was elected the first female Speaker of the House in Washington January 4, 2007. REUTERS/Larry Downing (UNITED STATES) REUTERS

De belichting legde een gouden glans over de concertzaal van de National Building Museum in Washington. De stoelen waren van goud. Het bord boven het podium: goud. Het bestek: goud. Op de servetten – in goud: ‘Voorzitter Pelosi, 4 januari 2007’.

Nancy Pelosi uit San Francisco schreef gisteren geschiedenis met haar verkiezing tot eerste vrouwelijke voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Zij had er geen behoefte aan het moment stilletjes te laten passeren. De hele dag was zij in beeld en ’s avonds was er achter gesloten deuren een met goud omlijst popconcert.

Was officieel Washington na zes jaar gewend aan de culturele dominantie van Texas, de countryliedjes en relirock uit de staat van president George W. Bush, Pelosi trakteerde haar publiek op rapper Wyclef Jean, singer-songwriter Carole King en de psychedelische rock van de Grateful Dead, symbool van het San Francisco van de jaren zestig.

„Californië is terug in de hoofdstad”, zei een roadie op het podium, een kwartiertje voordat het concert begon. Het klonk als een bevrijding. Op een rondslingerende gastenlijst stonden de namen van acteur Richard Gere en zanger Tony Bennett. Een jong en welgesteld publiek nam intussen de stoelen in.

Toch kon de aanstekelijke sfeer in de zaal niet verhelen dat het concert buiten Democratische kring de laatste dagen sceptisch was begroet. Want voor niets ging de zon op: kaartjes kostten minimaal duizend dollar. Bestemd voor de Democratische campagnekas. Sommigen – zij kregen de mooiste plekjes – telden 15.000 dollar neer.

Eigenaardig, voor Pelosi, zeiden commentatoren. In november kondigde zij immers het „schoonste Congres uit de geschiedenis van de VS” aan. En volgens peilingen dankten de Democraten hun overwinning voor een groot deel aan de weerzin tegen de „cultuur van corruptie” die onder de Republikeinen was ontstaan. In haar zogeheten ‘honderd uren plan’ maakt Pelosi dan ook een groot thema van het terugdringen van de macht van lobbyisten, aan wie veel recente corruptieschandalen zijn toegeschreven.

Een schijnoperatie, zeggen deskundigen. „Politici kunnen zich in deze stad distantiëren van lobbyisten. Maar niet van particulier geld”, zegt Massie Ritch van het Center for Responsive Politics, een onafhankelijke groep die ijvert voor openbaarmaking van alle financiële steun aan politici. [Vervolg PELOSI: pagina 5]

PELOSI

‘Gouden’ feest vrouwelijke speaker

[Vervolg van pagina 1] Volgens hem illustreert Pelosi’s concert hoe groot de invloed van het geld is geworden: wie weigert particuliere fondsen aan te trekken, kan niet meer meespelen in de Amerikaanse politiek. De Congresverkiezingen van vorig najaar waren de duurste uit de Amerikaanse geschiedenis. In de campagne gaven kandidaten het recordbedrag van 2,7 miljard dollar uit – uitsluitend particulier geld, zegt Ritch.

Enkele Amerikaanse staten maakten eerder een rigoureus einde aan de particuliere financiering van de politiek. In Maine, Connecticut en Arizona betaalt de overheid de campagnes, vertelt Mary Boyle van Common Cause, een actiegroep die sinds 35 jaar bepleit dat heel Amerika op dat systeem overgaat.

Maar door de oprukkende invloed van het geld is het vrijwel ondenkbaar dat de ideeën van haar groep nationaal snel realiteit worden, beaamt ze. „Op den duur zal de wal het schip keren.” En volgens haar onderschatten politici de gevolgen van recente affaires. „De schandalen hebben aangetoond dat het Congres te koop is. Mensen walgen daarvan.”

Een rij van wel honderd meter had zich gisteravond voor het National Building Museum gevormd: allemaal mensen die voor duizend dollar het verkiezingsconcert van Pelosi gingen bekijken. Er waren opmerkelijk veel lobbyisten bij. Geen van allen wilden hun naam noemen, allemaal voorspelden ze dat onder de Democraten de rol van het geld in de politiek niet zal veranderen.

Maar er waren ook kleine belanghebbenden, zoals Kaki Hockersmith uit Little Rock, Arkansas, binnenhuisarchitect en vriendin van Hillary Clinton. Ze telde héél graag duizend dollar neer. ,,Want Nancy steunt straks Hillary voor het presidentschap.” En als Hillary president wordt mag zij, net als eerder onder Bill, de herinrichting van enkele kamers in het Witte Huis doen. „Ik hoop er zó op!”

    • Tom-Jan Meeus