Op de hele wereld staan er meiden voor hem klaar

Jan Cremer: De Cremer Tapes. Voet-noten bij een schelmen-roman. Rob van Essen (red.) De Bezige Bij. 432 blz. € 19,90. *
Jan Cremer: De Cremer Tapes. Voet-noten bij een schelmen-roman. Rob van Essen (red.) De Bezige Bij. 432 blz. € 19,90. *

Jan Cremer: De Cremer Tapes. Voet-noten bij een schelmen-roman. Rob van Essen (red.) De Bezige Bij. 432 blz. € 19,90.

*----

Of Jan Cremer nu in Rusland zit, in Italië, Afrika, IJsland, bij de Eskimo’s of op de Seychellen: overal voelt hij zich thuis. Even een paar dagen de kat uit de boom kijken en dan wordt hij overal geaccepteerd. ‘Ook bij de zogenaamde primitieve volkeren heb ik vrienden voor het leven gemaakt’, meldt hij in De Cremer Tapes. Dat komt door zijn ‘aangeboren beschaving’, maar het helpt natuurlijk ook dat hij ‘alle talen’ vloeiend spreekt en dat er ‘op de hele wereld’ meiden voor hem klaar staan. In dit ruim 400 bladzijden tellend boek met als ondertitel ‘Voetnoten bij een schelmenroman’ kan de kennismaking vernieuwd worden met de schrijver van Ik Jan Cremer (1964). Het boek is samengesteld uit de cassettebanden en aantekenboeken die hij in 1974 en 1975 vulde met autobiografisch materiaal toen hij in New York woonde. Dertig jaar lang lagen die banden en boeken in de kelders van het Chelsea Hotel te verstoffen.

Samensteller Rob van Essen maakte een royale keuze uit het verloren gewaande materiaal, zodat wij nu kunnen zien hoe het de schrijver tien jaar na zijn roemruchte debuut verging. De onthullingen hebben allemaal betrekking op Cremer zelf, die niet moe wordt uit te leggen hoe ferm en onverzettelijk hij in het leven staat. Nieuwe inzichten levert het allemaal niet op, het is allemaal meer van hetzelfde.

Opmerkelijk is vooral het hoge zelffeliciterende gehalte van de aantekeningen. En dan is er eigenlijk maar één conclusie mogelijk als we De Cremer Tapes overzien. En wie kan dat beter uitdrukken dan Cremer zelf: ‘Met mij is niets mis’.

Janet Luis

    • Janet Luis