Op de grote Friese heide

Friesland was echt hot gisteravond. Het NOS journaal en Nova waren ter plekke bij het koetshuis waarin een coalitie gesmeed wordt en filmden, tja, wat filmden ze? Paar bomen, een hek, mensen op straat en ze probeerden wanhopig te doen alsof het groot nieuws was dat er politici in Beetsterzwaag waren aangetroffen. Het raarste was natuurlijk dat politici als ze zeggen ‘op de hei’ te zitten in Beetsterzwaag zijn. Op de beroemde Friese heidevelden. Stadse minachting voor het platteland is het, daar is hei, daar is niks, daar vindt niemand je als je in een bekend hotel gaat zitten. Philip Freriks sprak met ontzag over ‘het hoge noorden’. Ja, de ijsbergen drijven er door de weilanden.

De Nova-verslaggeefster stond op de stoep en vroeg een opgewonden aanhanger van de ChristenUnie wat hij daar eigenlijk deed en die zei: „Zo’n kans krijg ik nooit meer om zo dicht bij iets belángrijks te komen” en iemand anders bracht de locatie in verband met de Elfstedentocht, het andere grote onderwerp van de hele televisieavond waarover we ook al in het NOS journaal, het Sportjournaal en Nova hadden moeten horen. Dat het precies tien jaar geleden was dat de laatste tocht gehouden is. En dat het toen koud was hoor, nou. En dat het maar de vraag was of we dit jaar of één van de volgende jaren... Soms begrijp je niet hoe je wakker blijft zo’n avond.

Maar daar kwam Maxime Verhagen naar buiten! Yess! En reken maar dat-ie wat zei, hij zei: „Je moet deze gesprekken zien als oriënterende gesprekken.” Zo. Dat wisten we dan maar weer. En intussen zat de groep Dorenbos maar ijverig in een veel minder fotogeniek zaaltje voor de camera te bidden dat broeder Rouvoet daar op landgoed Lauswolt de abortus om zeep zou brengen: „Heer wil de abortus doen verdwijnen uit ons land. Dat kan misschien wel gebeuren met de nieuwe regering. Heer wil ons daarbij helpen.”

Geprobeerd naar iets te kijken waarvan ik meende te hebben horen zegen dat het spannend was, namelijk Wie is de mol? Maar ik kan dat helemaal niet hebben horen zeggen want als er iets níet spannend is dan is het dit wel. Weer eens een groep mensen die om een of andere reden bekend genoemd worden en die ‘opdrachten’ uitvoeren, helemaal in Thailand, want dat maakt het veel spannender dan op de Friese hei. Ze verdienen geld voor een pot, niemand zegt waar die pot voor dient, en verder zie je aldoor Karel van de Graaf met een hoed op en een heel ernstig uitgestreken gezicht „Kandidaten. Goedemorgen” zeggen. Geen idee waar het allemaal over gaat. En geen Verhagen om een toelichting te geven.

Gelukkig had Netwerk zijn leven gebeterd en een reportage gemaakt op de intensive care van het Erasmus Medisch Centrum waarvan ze nu een deel uitzonden. Poeh! Het leek wel oorlog tussen patiëntenfamilie en doktoren. Een neuroloog zei dat ze vaak tegen families zei: „Ik ben niet van de tegenpartij!” maar families hebben blijkbaar de neiging om dat heel anders te zien als hun vader, in dit geval een Surinaams-Hindoestaanse man die plotseling een beroerte had gekregen en van wie alle vitale functies uitgeschakeld waren, niet meer gered kan worden. Een schande vond de familie het: „Het is gewoon discriminatie!” gilde zijn vrouw over haar toeren. Ze wilden een neef uit India laten komen die een ritueel van tien dagen zou gaan uitvoeren, maar de artsen vonden dat de patiënt lang genoeg volkomen zinloos aan de beademing had gelegen. Zij staan op het standpunt dat een behandeling die de patiënt niet ten nutte komt, laakbaar is. Uiteindelijk maakte de echtgenote zelf de beademing los.

Reageer op deze column via www.nrc.nl/ogen

    • Marjoleine de Vos