Nummer één Henin zegt af voor Australian Open

De Belgische tennisster Justine Henin-Hardenne heeft zich gisteren afgemeld voor de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van 2007. Twee jaar geleden werd de organisatie van het toernooi ook al geconfronteerd met een afzegging van de toenmalige titelverdedigster, toen wegens een knieblessure. Henin zal over haar afzegging vandaag een verklaring afleggen.

Op haar website meldt de tennisster dat zij ‘wegens familieomstandigheden’ van deelname afziet. „Bij voorbaat wil ik jullie bedanken voor het respecteren van mijn keuzes en mijn privéleven”, neemt zij een voorschot op de kritische reacties die haar ongetwijfeld ten deel zullen vallen.

Volgens de Waalse krant La Meuse is de reden dat Henin heeft afgezegd dat zij gaat scheiden van haar man Pierre-Yves Hardenne. De twee zijn sinds 16 november 2002 getrouwd en hebben nu volgens de krant besloten uit elkaar te gaan.

De 24-jarige Belgische stond vorig jaar nog tegenover Amélie Mauresmo in de finale van de Australian Open, waarin zij bij een achterstand van 1-6, 0-2 opgaf vanwege wat later een maagzweer zou blijken te zijn. Ook voor de halve finale van de Fed Cup, in juli, trok Henin zich onverwachts terug omdat zij zich ‘niet helemaal fit voelde’. Zij verloor weliswaar de finale van Wimbledon, van Mauresmo, en van de US Open, van Maria Sjarapova, maar sloot 2006 als beste tennisster van de wereld af na het winnen van de WTA Championships, twee maanden geleden in Madrid. Henin stond vorig jaar in alle grandslamfinales, maar wist alleen Roland Garros op haar naam te schrijven.

In de tenniswereld wordt teleurgesteld gereageerd op de afzeggingen van Henin. Craig Watson, directeur van het toernooi in Sydney, sprak van een „zware tegenslag”. Watson: „We hebben het hier wel over de titelverdedigster en de nummer één van de wereld. Ik wens haar niettemin het beste toe en hoop dat we haar weer snel op de baan terugzien.”

Ook Tim Henman meldde zich gisteren af voor het eerste grandslamtoernooi van het jaar. De Britse nummer één ondervond de afgelopen weken veel last van een knieblessure, die hij in oktober opliep. „Ik had graag aan de Australian Open deelgenomen, maar mijn knie heeft rust nodig”, liet de nummer 39 van de wereld tegenover The Times weten.

De Australian Open begint op 15 januari in Melbourne.