nrc.nl/blogs

Danka Vidovic, ontmoet door Janine Prins in Expeditie Europa
Danka Vidovic, ontmoet door Janine Prins in Expeditie Europa Prins, Janine

Stereotypen „Het betekenisvolle speelt zich altijd af op onverwachte momenten”, schrijft Janine Prins op de weblog Expeditie Europa. „Ik had bijvoorbeeld graag de passie van Danka Vidovic in Mostar op beeld gehad, waarmee ze zich over haar eigen samenleving uitliet en haar verlangen naar een ‘ civil society’. De moedeloosheid die zij zichtbaar probeerde te bestrijden. De kracht van haar non-verbale communicatie is wel in de tekst terechtgekomen, maar toch”, aldus Prins. „Of er gebeurt ongemerkt iets achter je rug dat je niet kunt voorspellen omdat je de mores niet voldoende kent. Zoals gisteren, toen we met handen en voeten en zelfs tekenend het verschijnsel “vochtvreters” probeerden uit te duiden. Wij wilden het opgeven en weglopen, maar niets daarvan. Iemand van het winkelpersoneel had razendsnel op straat een voorbijganger georganiseerd die wel een andere taal sprak dan Servo-Kroatisch. Ineens voelden we ons weer in China, niet zozeer vanwege de taalproblematiek, maar het oplossend vermogen en de hulpvaardigheid. Samen met haar reispartner vraagt ze zich af of dit nu ‘typisch’ is voor dit of dat land. „Voor je het weet ben je weer stereotypen aan het bouwen. Beeld kan veel genuanceerder zijn.”

www.nrc.nl/ee

Seksvideo Marie-José Klaver schrijft op haar weblog dat YouTube zijn site moet sluiten tot een seksvideo van Daniela Cicarelli en Tato Malzoni verwijderd is. Dat heeft een Braziliaanse rechtbank bepaald. Cicarelli en Malzoni hebben een rechtszaak aangespannen tegen YouTube, eigendom van Google, vanwege een filmpje waarop te zien is hoe zij op het strand in ondiep water de liefde bedrijven. Het filmpje schijnt al maanden op YouTube te staan.

www.nrc.nl/klaver