New York beantwoordt de vragen van de life-coach

‘’Hoe gaat het met je?” In New York kun je goed verdienen met deze vraag. Als je tenminste aan life-coaching doet, een nieuwe methode die het midden houdt tussen loopbaanbegeleiding en therapie.

Pamela Dorian (37) is een van de life-coaches. Na haar studie werd Dorian pasmodel. Maar toch. Iets stak. Ze onderging zelf life-coaching „en ik leerde erdoor beter na te denken”. Ze besloot zelf ook life-coach te worden.

Vragen stellen, dat is de kern van life-coaching. Er zijn ook cliënten – nee, geen patiënten – die alleen maar even moeten leeglopen. „Die geef ik dan maar even de sleutel van de BMW.” Ze bedoelt: kom maar op met het ge-bitch, -moan and -whine, het gezeur, gekerm en geklaag. Daarna blijft misschien nog tijd over voor de vragen: waar wil je heen met je leven? Wat wil je bereiken met je werk? Wat heb je gedaan vandaag? „Stel altijd ‘hoe’-vragen”, verklapt Dorian. „Vraag nooit ‘waarom?’. Iedereen heeft altijd wel een excuus.”

Voor 250 dollar per sessie van een uur – circa 190 euro – helpt de life-coach graag. Zie het als een investering, zegt Dorian. „Wat kost het niet gebruiken van al je talenten?” Maar zo moeilijk is het toch niet om te vragen hoe het gaat? Inderdaad, zegt ze, sommige mensen zíjn al aan het life-coachen – zonder dat ze ervoor betaald worden. „Maar zij zijn niet officieel gecertificeerd.”

Kijk op nrc.nl/newyork naar een filmpje over Pamela Dorian

    • Freek Staps