Museum of Modern Art breidt verder uit

Het Museum of Modern Art (MoMA) in New York gaat opnieuw uitbreiden. Over ongeveer vijf jaar krijgt het museum er een kleine 5.000 vierkante meter aan expositieruimte bij.

Directeur Glenn Lowry heeft bekendgemaakt dat zijn museum een overeenkomst heeft gesloten met een projectontwikkelaar over de verkoop van een stuk grond voor 125 miljoen dollar (95 miljoen euro). Daardoor loopt het bouwbudget van het museum op tot een bedrag van meer dan 700 miljoen dollar.

De voorgenomen uitbreiding is de tweede in korte tijd. In 2004 voltooide het MoMA nieuwe expositieruimten in een gebouw van staal en glas. De jaren ervoor had het museum in het centrum van Manhattan al stukken grond aangekocht om de nieuwbouw te realiseren. Een van deze stukken grond is nu verkocht aan de projectontwikkelaar Hines, waarmee het MoMA de komende jaren intensief zal samenwerken voor de verdere uitbreiding.

Volgens de jongste bouwplannen zal Hines een multifunctioneel gebouw neerzetten waarin ook opslagruimten van het museum worden opgenomen. De nieuwbouw zal op verschillende verdiepingen worden verbonden met het hoofdgebouw. Er is nog geen architect gekozen en er is nog geen tijdsschema voor het bouwproject.

Wanneer met de nieuwbouw is begonnen, zal het museum open blijven. Bij de vorige uitbreiding was het MoMA een tijd lang dicht en werd een deel van de collectie tentoongesteld in een tijdelijke ruimte in Queens. (AP)