Italianen laken Maya-film

Italiaanse politici en en andere criticasters vinden dat de film Apocalypto niet of beperkt te zien moet zijn voor kinderen. De film van Mel Gibson is vandaag in Italië in roulatie gegaan zonder leeftijdsrestricties, hoewel veel scènes gewelddadig zijn.

Minister Rutelli (Cultuur) heeft gisteren een brief gestuurd aan de distributeur met het verzoek om minderjarigen niet toe te laten zonder volwassen begeleiders. Verscheidende parlementariërs willen dat de film verboden wordt voor mensen jonger dan achttien.

Mel Gibson is regisseur, medeschrijver en co-producent van de film over de Maya-beschaving. De hoofdpersoon is een jager, wiens idyllische leven eindigt met de invasie van zeer gewelddadige krijgers. Deze Maya-krijgers steken woningen in brand, verkrachten vrouwen en ontvoeren mannen voor mensenoffers. Antropologen hekelen het volgens hen onjuiste beeld van de Maya’s in de film, die ondertussen een kassucces is.

In Nederland gaat de film volgende week in première met de kwalificatie ‘16 jaar en ouder’. In Duitsland en Groot-Brittannië geldt een leeftijdsgrens van 18 jaar. In Italië wil de consumentenorganisatie Codacons dat de film verboden wordt voor kinderen onder de veertien. „Onthoofdingen, mensen die in stukken worden gesneden en verkrachtingen maken de film ongeschikt voor minderjarigen”, zei een woordvoerder. (AFP, Reuters)