Hoge heffingen voor doorvoer olie Rusland

Minsk. Wit-Rusland heeft hoge heffingen ingevoerd op Russische olie die door pijpleidingen op zijn grondgebied naar Europa vloeit. De maatregel is uit onvrede over de recente prijsverhoging die het land voor Russisch aardgas moet betalen. Doorvoer van olie kost Rusland voortaan 45 dollar per ton. Het Kremlin bevestigde dit gisteren maar liet weten dat het geen gevolg heeft voor olieleveranties aan Europese landen. Vorig jaar vloeide 90 miljoen ton ruwe olie per dag via Wit-Rusland naar afnemers in Europa: bijna twee vijfde van de totale Russische export.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het bericht ‘Hoge heffingen voor doorvoer olie Rusland’ (5 januari, pagina 12) staat dat vorig jaar per dag 90 miljoen ton Russische olie via Wit-Rusland naar Europa vloeide . Dit was niet per dag, maar over heel 2006.