Google laat computer sollicitanten kiezen

Heb je weleens een wereldrecord gevestigd? Hoe oud was je toen je computers begon te gebruiken? Ben je ooit een club begonnen? Heb je geld verdiend met het geven van bijles of het verzorgen van catering? Dat alles – en veel meer – wil een Google-programma weten voordat een van de meest gewilde werkgevers ter wereld je een baan aanbiedt.

Vanaf nu moeten alle 100.000 belangstellenden die elke maand op een baan bij Google solliciteren zich door een persoonlijk getinte vragenlijst worstelen. Daarmee neemt Google afstand van sollicitatiegesprekken en nadruk op studieresultaten.

„Een gesprek is vreselijk slecht in het voorspellen van de toekomstige prestaties van een sollicitant”, zegt Laszlo Bock in The New York Times. Bock is verantwoordelijk voor Googles personeelsbeleid. „Hoe groter we worden, des te moeilijker het is voldoende werknemers te vinden. We werden bang de beste mensen over het hoofd te zien als gevolg van de traditionele selectiemethodes.”

Google is van zichzelf al niet sterk in tradities. Het bedrijf staat bekend om een chaotische arbeidscultuur waarin werknemers hun eigen dag mogen indelen en ruimte krijgen voor projecten naar eigen inzicht, hoe kansloos ze op het eerste gezicht ook zijn.

Het aantal Google-werknemers verdubbelt al drie jaar elk jaar, en het vertrekpercentage is met 4 procent lager dan bij de meeste bedrijven in Silicon Valley. Google heeft nu 10.000 mensen in dienst. Als het bedrijf dit tempo wil aanhouden, en dat wil het, moeten elke week 200 mensen worden aangenomen.

Om dit tijdsintensieve proces te vertalen naar een algoritme moesten alle werknemers die ten minste vijf maanden bij Google werken 300 vragen beantwoorden. Is je werkplek netjes of slordig? Ben je introvert of extravert? Op welke tijdschriften heb je een abonnement? Heb je een huisdier? (Het is bij Google niet ongebruikelijk dat werknemers hun hond meenemen naar kantoor.)

De antwoorden werden gekoppeld aan eerdere – menselijke – beoordelingen van de werknemers en omgezet in een elektronische vragenlijst. Googles wiskundigen hebben de antwoorden op de vragen vertaald in een reeks formules die de sollicitant een score geven tussen 1 en 100. Daaruit zou duidelijk worden of de sollicitant in de Google-cultuur past. Volgens de computer in ieder geval.