Gevechten in grensgebied Kenia-Somalië

Aan de Keniaans-Somalische grens leverden honderden Somalische militieleden gisteren strijd met manschappen van de interim-regering, die gesteund worden door Ethiopische militairen. Over slachtoffers, gewonden of mogelijke arrestanten is nog weinig bekend. Volgens onbevestigde berichten zijn er de afgelopen dagen enkele Ethiopische soldaten gedood bij aanvallen van nog onbekende milities.

De militieleden behoren waarschijnlijk tot de Unie van Islamitische Rechtbanken, die eind vorig jaar na zes maanden de Somalische hoofdstad Mogadishu opgaven. Ze trokken zich later terug in de zuidelijke grensstreek en stuurden hun familieleden als vluchtelingen de grens over. Onder hen zouden zich internationaal gezochte terroristen bevinden. Kenia heeft de bewaking aan de poreuze grens opgevoerd, dit tot onvrede van vluchtelingenorganisaties.

Bij hulporganisaties van de VN in Nairobi groeit niet alleen de onvrede over het besluit de grens te sluiten maar ook over het optreden van de Ethiopische soldaten aan de andere kant. Naar verluidt zouden Ethiopïers olievoorraden van de VN in de Somalische havenstad Kismayo hebben geconfisqueerd en zou een Somalische VN’er in het stadje Dhobley zijn opgepakt, gemarteld en gedood.

In de Keniaanse hoofdstad Nairobi gaat intussen het internationaal diplomatiek overleg over de komst van een regionale ‘vredesmacht’ in Somalië door. De VS en de Europese Unie willen dat lidstaten van de Afrikaanse Unie (AU) manschappen gaan leveren. Gisteren sloot de nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon zich hierbij aan.

Ban pleitte voor de snelle komst van de AU-macht en verwelkomde de toezegging van het Ethiopische leger om Somalië binnen enkele weken weer te verlaten. De Amerikaanse onderminister van Afrika wil dat de AU voor het eind van deze maand aan de slag gaat. De president van de Somalische interim-regering, Abdullahi Yusuf, riep vandaag op tot een „onmiddellijke” stationering. (AFP, AP)