Geniááááál!

De keren dat ik het filmpje heb afgedraaid, zijn niet meer te tellen.

De vloeiende en vanzelfsprekende manier waarmee hij de stuiterbal controleerde, bij de linkerhoek van het strafschopgebied, om vervolgens naar rechts af te buigen, dansend langs verdedigers, hen eerst opzoekend met opvallend kromme benen, dan net op tijd opspringend over uitgestoken voeten – alleen dat was al genoeg om te zeggen: waar heb ik dat meer gezien.

En het mooiste moest nog komen. Nadat Jan Schlaudraff zich met een huppeltje van zijn derde belager had ontdaan, stiftte hij de bal met een vorstelijke boog in het doel.

Het bracht me terug naar 6 december 1981, naar De Stift van De Held Die Terugkwam. Het wonder gebeurde ook nog eens (voor de tv-kijker) in het linkerdoel, net als toen, in een stadion dat De Meer-achtig aandeed, met achter het doel staantribunes. Om nostalgisch van te worden.

Alleen heette de maker dus geen Johan Cruijff, en voerde Jan Schlaudraff zijn ballet niet op in een wit shirt met rode baan maar in het geel, en hoorde je vervolgens niet zoiets als ‘schitterend doelpunt!’ maar ‘geniááááál!’ en ‘was für ein Wahnsinnstor!’

Zodat je toch weer snel terug was in november 2006.

Ik wil maar zeggen: voor een speelfilm over het leven van Cruijff zouden ze Schlaudraff moeten vragen voor de actiebeelden. Hij is slechts twee centimeter langer (een meter tachtig), even snel en rank, op het magere af.

De dribbelaar met zijn geprononceerde neus en uitzwaaiende armen wordt niet ‘De Kleine’ genoemd, zoals Cruijff in zijn jonge jaren, maar Knochen (kluif, bot). Hij is zo behendig en torgefährlich dat het verbaast dat hij niet net als Cruijff op zijn 23ste al lang een gevierde ster is. Dat zal mede komen door zijn lastige en naar hooghartigheid neigende karakter – wat dan toch weer overeenkomt met de Amsterdamse belhamel annex wijsneus van weleer, die in april zestig hoopt te worden.

Het talentje van Borussia Mönchengladbach en Jong Duitsland leek het niet te gaan redden, maar het knokte zich via het bescheiden Alemannia Aachen naar de top. En afgelopen herfst trok de 23-jarige aanvaller ieders aandacht door, en ook dat gaf een déjà vu, juist tegen koploper Werder Bremen en topclub Bayern München wereldgoals te maken. Twee keer als sluitstuk van frivole, haast archaische dribbels.

In oktober debuteerde Schlaudraff in de Mannschaft en komend seizoen zal hij, zoals eergisteren bekend werd, voor Bayern uitkomen. Alle reden om volgend seizoen veel naar Bayern te kijken. Misschien wordt Jan Schlaudraff wel de man van 2007. Surf naar youtube.com, wees de 45.500ste die het filmpje afdraait en je begrijpt wat ik bedoel.

    • Auke Kok