Fundamentalisme maar wel trendy

Het baardhaar is terug, hetzij als religieus symbool of als modeaccessoire.

De stoppeltjes beginnen door te schieten naar wapperende baarden.

Fotograaf/stylist Ruud van der Peijl: „Je laat een baard staan om er ouder uit te zien, maar ook om minder knap te zijn” Foto Maurits Giesen Giesen, Maurits

. Een paar jaar geleden doken ze ineens op. Stoppeltjes op het mannengezicht, rond de kin en langs de kaaklijn. Her en der een jongen met een vlassnor. Allengs werd duidelijk dat het geen laksheid was, maar dat baardhaar weloverwogen werd ingezet als modeaccessoire. „Ja, de baard is terug”, beaamt fotograaf/stylist Ruud van der Peijl, zelf bebaard. „De stoppels kwamen voort uit een behoefte om er nonchalant uit te zien. Nieuw is dat de baard aan het doorschieten is.”

De baardhaarherleving heeft geen eenduidige oorzaak. Misschien moet het baardhaar een tegenwicht bieden aan de fluwelen jasjes en zijden sjaals van de dandy-look, die dit seizoen ook in is. „Je laat een baard staan om er ouder uit te zien, maar ook om minder knap te zijn”, zegt Van der Peijl. „Een klein gebrek is geen bezwaar, dat is de gedachte. Ik heb al jongens van 17 met een volle baard gezien, en je kan niet zeggen dat dat er mooi uitziet.” Van der Peijl zoekt de oorzaak van de baardbehoefte nog dieper. „Het mag allemaal wat diepzinniger. Mensen hebben behoefte aan vaste waarden. Fundamentalisme, maar dan trendy.”

Ook Farid Asserti, haarstylist en eigenaar van de Amsterdamse kapsalon Le Souk, benadrukt de religieuze kant van baardgroei. „Ik heb vrienden die er eerst heel glad geschoren en gelikt uitzagen, maar die nu een baard hebben laten staan om te laten zien dat ze anders in het leven staan.” Asserti heeft zelf ook een baard. „Ik voel me er erg goed door. Vergelijkbaar met het lopen op een paar oude vertrouwde sneakers. Een baard geeft me een soort van sereenheid.” Van der Peijl acht het niet uitgesloten dat Nederlandse jongeren zich door Marokkaanse leeftijdgenoten laten inspireren. „Ook hippe Marokkanen hebben een baardje.”

Scheerapparatenfabrikant Braun probeert in te spelen op de trend met de CruZer. De scheermachine is speciaal ontwikkeld voor het onderhouden en bijscheren van modieuze baarden. Braun wil graag dat jonge mannen een stapje verder gaan. Op de website van het bedrijf staat een complete stijlgids met verschillende modellen baarden, met namen als Furry Mouth (haar onder je onderlip), The Zorros (snor die doorloopt over je kaak) en Waves (een baard met haaietandachtige inkepingen). Op de flashy website wordt het sierscheren gelinkt aan extreme sporten. Er zijn ook foto’s van scheercompetities: mannen die zich hebben uitgeleefd op hun baardhaar met rare patronen tot gevolg. Sommige stijladviezen van Braun roepen toch wel onplezierige associaties op met de jaren tachtig. Kan dit de bedoeling zijn?

„Gekleuter” , is het vernietigende oordeel van Asserti. „Ik ben geen fan van dat graveren op je hoofd.” Ook van der Peijl ziet niet veel in de patroontjes. „Een klassiek model als een hangsnor of een Dalí-snor kan natuurlijk wel.” Volgens Asserti heeft een baard al die figuren niet nodig. Een goed scheerapparaat daarentegen wél, want de baard mag dan soms een warrige indruk maken, dat is nog niet hetzelfde als onverzorgd. Maar een CruZer is volgens Asserti nog niet goed genoeg. „De verschillende tussen de standen zijn te groot. Het luistert heel nauw, een baard is al snel te kort of te lang.”

Inderdaad: hoeveel haar moeten we dan laten staan? Asserti vindt heel moeilijk om een concreet advies te geven. „Het hangt helemaal af van je kop. Voor mannen zonder strakke kaaklijn is wat baardhaar een goed idee.” Hij wijst ook donshaartjes: normaal niet echt aan te raden, maar bij ongeschoren Jamaicanen horen ze helemaal bij de rastafari-look. Asserti schat next-lezers in als ‘corporate’. „Ik zou zeggen: een tweewekenbaard. Hoe korter hoe beter.” Voor „meer creatieve mensen” is langer en wilder daarentegen het advies.

Voor Van der Peijl moet alles kunnen. „Scheren is sowieso geen goed idee. Je moet het doen met de baardgroei die je hebt.” Zowel hij als Asserti noemen de leden van de Amerikaanse bluesrockband ZZ Top met hun wapperende baarden als het summum van hip.

De baardtrend roept vragen op over het lot van het overige lichaamshaar van de man. „Voor de rest van het lichaam is de trend nog steeds onbehaard”, zegt Van der Peijl. „Maar ik ben anti-schoonheidsideaal, en daarom vóór lichaamshaar.”

Je vindt de stijlgids van Braun op www.braun.com/nl/cruzer

    • Ewout Lamé