Film De Niro naar Berlijn

Nieuwe films van Robert de Niro en Steven Soderbergh gaan in première in de competitie van het Internationale Filmfestival van Berlijn, dat 8 februari begint. Gisteren maakte de organisatie de eerste zes titels van films in de competitie bekend. De rest volgt volgende week.

De Niro’s The Good Sheperd gaat over een idealist die tijdens de Tweede Wereldoorlog gerecruteerd wordt door de CIA. The Good German van Soderbergh, met George Clooney in de hoofdrol, is een zwart-witfilm over een Amerikaanse journalist die verzeild raakt in een moordmysterie in Berlijn in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Andere films in de selectie zijn: Irina Palm van de Duitse regisseur Sam Gabarski, over een weduwe die uit geldnood een baan in een seksclub accepteert, en Goodbye Bafana van de Deen Bille August, met Joseph Fiennes als een Zuid-Afrikaanse gevangenisbewaarder die Nelson Mandela onder zijn hoede krijgt. Uit Duitsland is Yella van Christian Petzold geselecteerd, over een Oost-Duitse vrouw die in West-Duitsland gaat werken om aan haar miserabele huwelijk te ontsnappen. Uit Zuid-Korea komt I am a cyborg but that’s ok van Park Chan-wook, over een meisje dat denkt dat ze een robot is.

„De meeste producties in de competitie van dit jaar verbinden historische gebeurtenissen aan persoonlijke, intieme en extreem emotionele verhalen”, zei festivaldirecteur Dieter Kosslick. Vorig jaar ging de Gouden Beer naar Jasmila Zbanic’s Grbavica, een Bosnische film over de gevolgen van een oorlogsverkrachting. (AP)