Erotische thriller en ontvoering in Argentinië

punta.jpgHet is rustig en leeg in Buenos Aires. De Argentijnse elite patsert gewoontegetrouw in de Uruguyaanse badplaats Punta del Este. Ze dobberen op hun jachten in de haven, bekijken in trendy hotels modeshows van badpakken en slaan dollars stuk in de casino´s. De minder bedeelde Argentijnen badderen op de stranden bij het eigen, koudere kustoord Mar del Plata. En zij die wel smaak hebben dwalen door het prachtige, warme en goeddeels verlaten binnenland. Fijn somberen op de vlaktes van Patagonië, paardrijden in de bergen van de Andes of vogels kijken in tropische provincies als Formosa of Missiones.

Thuis staat het nieuws in het teken van moord en doodslag en eigenaardige ontvoeringszaken. Vlak voor de jaarwisseling verdween een getuige, Luis Gerez, die onlangs had verklaard begin jaren zeventig te zijn gemarteld door huidig parlementslid en ex-politiechef Luis Patti. Het land was door de vermissing in rep en roer omdat de zaak erg leek op die van Jorge López. Deze getuige tegen een voormalig lid van de junta verdween bijna vier maanden geleden spoorklaps en is sindsdien niet meer gezien.

Maar kort nadat president Kirchner in een tv-rede zijn verontrusting had uitgesproken luisgerez.jpgover de ontvoeringen en de vermoedelijke rol van ex-geheime agenten in deze zaken, dook Gerez plotseling weer op. En ook al vertoonde hij sporen van marteling, de kwestie roept vooral vragen op. Is hier sprake van wraak van oud-junta leden of van een raar opzetje van Kirchner om zich in het verkiezingsjaar nog beter te kunnen profileren als kampioen bestrijder van mensenrechtenschendingen? De oppositie beweert het laatste.

En dan is er nog de moord op Nora Dalmasso (51 jaar). Zij werd eind november dood gevonden in haar woning in een luxe gesloten country club in de provincie Cordoba. Ze lag naakt op bed en is waarschijnlijk gewurgd door een haar bekende minnaar. De moord spreekt zeer tot de verbeelding omdat Nora zich bewoog in de betere kringen en naar het zich laat aanzien niet vies was van een slippertje. Haar man was tijdens haar laatste nacht aan het golfen in Punta del Este (en won het toernooi).

noradalmasso.jpgIn de kring van verdachten circuleren namen van menige notabel. Laatste nieuws, van gisteren, is dat er een vreemde schaamhaar is gevonden tussen de lakens die opnieuw werden onderzocht op zoek naar spermavlekken. 

Door feministes is verontwaardigd gereageeerd op de aanhoudende publiciteit over de moord op Nora Dalmasso. De zaak wordt alleen maar beschreven als een erotische thriller met erg gedetailleerde belangstelling voor haar intieme voorkeuren. Dat een vrouw het leven heeft verloren, lijkt in de publicaties veel minder van belang.

Kwesties voldoende dus om de Argentijnen door de zomer te helpen. Een kabinet hebben ze hier immers al.

 

 

 

 

 

    • Marcel Haenen