Er is helemaal geen krapte op arbeidsmarkt

Het VNO/NCW kondigt aan cao-afspraken te willen maken over demotie. De aantrekkende economie leidt ertoe dat er meer vacatures zijn dan werkloze werknemers en dan stijgt de prijs. Maar is dit ook echt zo? Vrouwen, niet-westerse allochtonen, gedeeltelijk arbeidsongeschikten en ouderen hebben twee gemeenschappelijke arbeidsmarktproblemen: ze vinden moeilijker een baan die past bij hun kennis en ervaring dan de gemiddelde Nederlander. En als ze die hebben dan zijn hun kansen op promotie ondergemiddeld. Er is nog helemaal geen krapte op `de` arbeidsmarkt. Wel is er een overbevist segment: man, blank, volledig arbeidsgeschikt en jong. Dat de werkgevers hun personeelsbestand niet willen diversifiseren is één. Maar dat de oudere werknemer hiervoor het gelag moet betalen wijst erop dat de Malietoren (het hoofdkantoor van VNO/NCW) een ivoren toren is.

    • Keimpe Schilstra Woerden