Bush schuift in legertop, diplomatie

In de opmaat naar de presentatie van zijn „nieuwe strategie” voor de oorlog in Irak, lekte gisteren uit dat de Amerikaanse president George Bush de komende weken enkele belangrijke personele veranderingen zal doorvoeren in zijn diplomatieke dienst en legertop.

De Amerikaanse ambassadeur in de Iraakse hoofdstad Bagdad, Zalmay Khalilzad, zal hoogstwaarschijnlijk John Bolton opvolgen als ambassadeur bij de Verenigde Naties in New York. Bush’ tijdelijke benoeming van Bolton liep gisteren af: door de nieuwe Democratische meerderheid in het gisteren geïnstalleerde Congres maakte de havik Bolton geen enkele kans herbenoemd te worden.

Khalilzad (55) wordt op zijn beurt waarschijnlijk vervangen door de huidige ambassadeur in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, Ryan Crocker (57). Crocker geldt als een veteraandiplomaat in de regio, die vloeiend Arabisch spreekt en eerder ambassadeur was in Libanon, Koeweit en Syrië. Daarvoor bekleedde hij diplomatieke posten in Iran, Qatar, Irak en Egypte.

Verder wordt de naam van admiraal William Fallon genoemd als de opvolger van de vertrekkende topgeneraal John Abizaid. Abizaid geeft in Qatar leiding aan alle Amerikaanse operaties in Centcom, de militaire term voor de regio waarin onder meer Afghanistan en Irak liggen. Fallon leidt momenteel de Amerikaanse marineoperaties in de Stille Oceaan.

En luitenant-generaal David Petraeus zal waarschijnlijk generaal George Casey opvolgen als de bevelhebber van de Amerikaanse manschappen in Irak. Petraeus overzag van juni 2004 tot september 2005 de training van de Iraakse veiligheidsdiensten. Tijdens de Brits-Amerikaanse invasie van Irak, in 2003, leidde hij de gerenommeerde 101ste luchtlandingsdivisie.

Gisteren werd al bekend dat de coördinator van alle zestien bekende Amerikaanse inlichtingendiensten, John Negroponte, waarschijnlijk de nieuwe rechterhand wordt van minister Rice van Buitenlandse Zaken. Hij volgt de in juli naar het bedrijfsleven overgestapte Robert Zoellick op. Negroponte wordt vervangen door een oud-topman van de in afluisteren gespecialiseerde NSA, marineadmiraal John McCollin.

Vlak na de door de Republikeinen verloren Congresverkiezingen begin november, verving president Bush al zijn minister van Defensie, Donald Rumsfeld. Diens opvolger, Robert Gates, werd aangetrokken voor een nieuwe aanpak van de snel verslechterende veiligheidssituatie in Irak. Volgende week zal Bush in een toespraak zijn plannen uiteenzetten. (BBC, AFP)