Bij de Film 8

Spongebob kan goed lachen
Spongebob kan goed lachen

Iedereen vindt het heel bijzonder als een acteur goed kan doen alsof-ie verdrietig is, maar doen alsof je moet lachen is eigenlijk veel moeilijker. Probeer het maar een keer. Schiet maar ’ns vanuit het niks in de slappe lach. En dan zes keer achter elkaar. Kijk, dat bedoel ik.

Doen alsof je moet lachen ziet er meestal erg nep uit. Je hebt het vast wel ’ns gezien, iemand die op een feestje of in een café heel hard buldert, terwijl er niks grappigs is gebeurd.

Omdat het zo moeilijk is, moet je met lachen bij de film een beetje smokkelen. Misschien wil de cameraman af en toe een raar gezicht trekken en met een beetje mazzel heb je een tegenspeler die grappig is. Die goed Spongebob kan nadoen of veel slappe moppen kent. Dat helpt.

Wat is eigenlijk grappig? Wie is grappig? Sommige mensen komen in beeld, zeggen één zin en iedereen ligt dubbel. Over dat soort acteurs wordt gezegd dat ze ‘de lach aan hun kont hebben hangen’. Wat niet betekent dat ze daar niets voor hoeven doen. Goed komedie spelen heeft veel met techniek te maken. Met timing. Waar laat je een pauze vallen. Hoe lang kan je die pauze oprekken. Hoe hard of hoe zacht zeg je je tekst. En zeg je ’m recht in iemands gezicht? Of werp je je laatste zin achteloos over je schouder terwijl je de deur uitstapt?

Ga maar ’ns naar iets kijken wat jij leuk vindt. Een film of een toneelstuk. Let op wat er gebeurt. Hoe het werkt.

Je kunt ook naar iets kijken wat je niet grappig vindt. En kijken hoe dat dan níet werkt. Ook heel leerzaam.

En onthoud de gouden regel: als jij jezelf heel erg geestig vindt; dan vindt het publiek dat meestal wel meevallen. Volgende week: bijna niemand zegt wat ‘ie denkt

    • Roos Ouwehand