Bedrijf uit India koopt Nederlandse farmaceut

Door een onzer redacteuren

Het Indiase geneesmiddelenbedrijf Aurobindo Pharma koopt zijn Nederlandse branchegenoot Pharmacin International. Dat heeft Aurobindo vandaag bekendgemaakt. De overnameprijs is niet openbaar gemaakt.

De onderneming wil met de aankoop van Pharmacin betere toegang krijgen tot de Europese markt.

Pharmacin, gevestigd in Zwijndrecht, verkoopt generieke geneesmiddelen, zoals atenolol, een bloeddrukverlagend middel. Generieke geneesmiddelen zijn middelen waarvan het patent is verlopen en die dus rechtenvrij op de markt mogen worden gebracht.

Pharmacin heeft twintig werknemers en behaalde over 2006 een omzet van circa 6 miljoen euro. Eigenaren van de onderneming zijn directeur Ronald Schmid, die het bedrijf in 1986 oprichtte, en apotheker F.W. Oudshoorn, adviseur van Pharmacin. Beiden hebben 50 procent van de aandelen.

Pharmacin wilde vanmorgen geen toelichting geven op de verkoop van het bedrijf, omdat met Aurobindo is afgesproken dat dat bedrijf de woordvoering over de verkoop doet. Aurobindo was echter niet bereikbaar voor commentaar.

Aurobindo produceerde tot nu toe geneesmiddelen voor Pharmacin, dat circa 200 generieke geneesmiddelen verkoopt. Het laat de middelen maken in lagelonenlanden en verkoopt die aan farmaciebedrijven die het middel vervolgens onder eigen merk uitbrengen.

Aurobindo wil graag meer voet aan de grond in Europa en de VS, de grootste afzetmarkten voor geneesmiddelen. Ook levert de verkoop van geneesmiddelen in het westen meer op, omdat de Indiase overheid de prijs van geneesmiddelen beheerst.

Aurobindo is niet het eerste Indiase bedrijf dat zich op overnamepad in Europa begeeft. Medio vorig jaar nam het van oorsprong Indiase staalbedrijf Mittal Steel het in Luxemburg gevestigde Arcelor over na een langdurige overnamestrijd.

Tata Steel, onderdeel van het Indiase industrieconglomeraat Tata, aast op het Brits-Nederlandse staalconcern Corus. Daarbij heeft het concurrentie van het Braziliaanse CSN. Deze maand wordt de ontknoping verwacht.