Australië winnaar vijfde en laatste testmatch Ashes

De Australische cricketploeg heeft Engeland vannacht een vernietigende nederlaag toegebracht. Australië won in Sydney de vijfde achtereenvolgende en tevens laatste testmatch en realiseerde daarmee de eerste ‘whitewash’ (5-0) sinds 1920-1921.

Australië had op de vierde dag nog slechts 46 runs nodig om de laatste testmatch te beslissen. Na de derde achtereenvolgende zege, medio december in Perth, was al bekend dat Australië de Ashes had heroverd op Engeland. Engeland won de traditionele trofee verrassend in de zomer van 2005.

In 2009 treffen Engeland en Australië elkaar opnieuw in de strijd om de Ashes, dan in Engeland.

Australië won de Ashes met een oude ploeg. Drie spelers namen in Sydney afscheid van het testcricket: spinbowler Shane Warne (37), medium-fastbowler Glenn McGrath (36) en Justin Langer (36), die drie van de laatste vijf wickets nam. Hij sloot zijn carrière af met 563 wickets, het hoogste aantal voor een fastbowler.

Ook Warne, een van de populairste sporters van Australië, maakte van de Ashes een bijzonder afscheid. Hij besloot zijn internationale carrière na 145 testmatches met 708 testwickets, een wereldrecord.

Het was tevens de laatste testmatch van de zeer succesvolle coach van Australië, John Buchanan.

De captain van de Engelse ploeg, Andrew Flintoff, gaf na afloop direct toe dat Engeland was overklast door de Australiërs. „We troffen een tegenstander die van begin tot eind fantastisch heeft gespeeld”, zei Flintoff. „Af en toe gaven we ze aardig partij en hebben we goed cricket gespeeld, maar elke keer als we onze voet tussen de deur wilden zetten, werd die voor onze neus dicht gesmeten. In deze testmatches heeft Australië de lat weer hoger gelegd, ze waren geweldig.”

De suprematie van de Australische cricketploeg zal ondanks het vertrek van de drie routiniers nog jaren aanhouden, voorspelde de Australische aanvoerder Ricky Ponting vanochtend na de historische zege. „Ik heb een goed gevoel over de nieuwe lichting spelers”, aldus Ponting.