Arcadis krijgt order in New Orleans

Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft samen met een kleinere Amerikaanse branchegenoot een contract gekregen van het Amerikaanse leger. Beide bedrijven gaan voor maximaal 150 miljoen dollar (115 miljoen euro) werkzaamheden uitvoeren in het door orkaan Katrina getroffen New Orleans.

Volgens de Amerikaanse partner van Arcadis – Bioengineering – had opdrachtgever US Army Corps of Engineers zichzelf opgelegd dat het contract verstrekt moest worden aan een kleinere onderneming met minder dan 4,5 miljoen dollar aan inkomsten op jaarbasis. Arcadis had in 2005 wereldwijd 1,5 miljard dollar aan inkomsten, ruim 300 keer zoveel. Het bedrijf heeft 12.000 werknemers. Een kwart van hen werkt in de Verenigde Staten.

„Het laat geen twijfel dat Arcadis geen kleine onderneming is”, zegt Wendi Goldsmith, oprichtster en eigenaresse van Bioengineering Group, telefonisch. „Wij hebben de deur voor Arcadis geopend zodat zij dit contract konden binnenslepen.” Bioengineering heeft dertig werknemers.

Het is onduidelijk welk deel van de opdrachtsom voor Arcadis is. Goldsmith: „Dat hebben we getalsmatig nog niet vastgelegd.” De Amerikaanse woordvoerder van Arcadis belde gisteren niet terug.

Wat de opdracht exact behelst, weten beide ingenieursbureaus nog niet. Bioengineering zegt te rekenen op dijkherstel, installatie van pompen en duurzame aanpassingen aan het moerasgebied ten zuiden van de stad. Goldsmith verwacht dat het werk in februari begint. In eerste instantie is het contract voor een jaar.

Beide bedrijven hebben eerder samengewerkt, maar niet in het door Katrina getroffen gebied. Zowel Bioengineering als Arcadis zijn daar wel actief geweest sinds de orkaan anderhalf jaar geleden 80 procent van de stad deed overstromen. Ruim 1.800 Amerikanen kwamen hierbij om het leven. 700 anderen worden nog vermist.

Arcadis bood in de eerste dagen na de ramp pompen aan met als doel opdrachten binnen te slepen. „We zouden gratis hulp aanbieden en op die manier laten zien waartoe Arcadis in staat is”, zei Lucilla Cobb van Arcadis in de staat Louisiana toen in deze krant. De pompen werden geweigerd, Arcadis kreeg wel opdrachten.

Bioengineering werkte eerder in opdracht van vastgoedondernemingen in de getroffen regio. Het Amerikaanse leger is goed voor 60 procent van de omzet van Bioengineering.

Het aandeel Arcadis steeg vanochtend op de effectenbeurs van Amsterdam met bijna 4 procent en stond rond het middaguur op 48,45 euro. De onderneming heeft ook een notering op Wall Street. Daar sloot het aandeel gisteren 3,6 procent hoger.