Actie tegen commercieel onderzoek

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Zorgverzekeraars Nederland zijn een actie begonnen tegen commerciële aanbieders van medische check-ups. Veertien bedrijven hebben een waarschuwing gekregen.

De bedrijven hebben te horen gekregen dat zij binnenkort worden bezocht door een inspecteur. Het uitvoeren van bepaalde gezondheidsonderzoeken, zoals naar kanker, is alleen toegestaan met een speciale vergunning van het ministerie van Volksgezondheid. De Inspectie vermoedt dat er aanbieders zijn die zich niet aan de wet houden. De koepel ZN heeft alle verzekeraars opgeroepen preventief medische onderzoek niet langer te vergoeden.

De wet op het bevolkingsonderzoek (Wbo) uit 1996 is bedoeld om mensen te beschermen tegen bevolkingsonderzoeken die een gevaar kunnen vormen voor hun lichamelijke of geestelijke gezondheid. De Inspectie maakt zich onder meer zorgen over onderzoek met CT- en MRI-scans.

Ook de Tweede Kamer plaatste eerder al kanttekeningen bij het toenemende aanbod van preventief medisch onderzoek. Het Kamerlid Kant (SP) stelde minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) vragen over deze onderzoeken. Kamerlid Henk-Jan Ormel (CDA) zei gisteren in een reactie er ook niet gerust op te zijn.

Bij bevolkingsonderzoek wordt aan een persoon die geen medische klachten heeft onderzoek aangeboden. Volgens het ministerie kan de uitkomst mensen onnodig ongerust maken en de methode van de diagnostiek, zoals straling, kan schadelijk voor het lichaam zijn.

In Nederland bieden bedrijven als Preventive Care en Executive Health Management dergelijke onderzoeken aan. Prescan biedt zogenaamde total body scans aan, volledige check-ups met onder meer een CT- of MRI-scan. De onderneming omzeilt de Nederlandse wet door een Duits ziekenhuis het onderzoek uit te laten voeren.

Preventive Care. onderdeel van de Ziekenhuisgroep Twente, bevestigt binnenkort de inspecteur op bezoek te krijgen. Directeur Frank van Berkum, tevens internist, zegt over alle nodige vergunningen te beschikken. „Het is wel nodig om het kaf van het koren te scheiden in deze branche. Er zijn commerciëlen die klanten proberen te winnen uitsluitend door angst te zaaien.”

Preventive Care, zegt Van Berkum, levert zorg op maat aan mensen die gezondheidsklachten hebben. Bijvoorbeeld aan mensen die niet tevreden waren over ziekenhuisonderzoeken en een second opinion willen. „Wij bieden snelle zorg in één dag voor circa 1.500 euro. Of verzekeraars dat vergoeden interesseert de meeste mensen niet eens.”