AB mag groot zijn, als hij maar handig is

In het moderne huishouden komen steeds meer elektronische apparaten. Bijna ieder apparaat heeft wel een afstandsbediening (AB). Dat schept ruimte voor de universele AB.

Handig voor rechtshandigen. Linkshandigen hebben wat bezwaren. afstandsbediening
Handig voor rechtshandigen. Linkshandigen hebben wat bezwaren. afstandsbediening

Fabrikant All in one produceert al een aantal jaren afstandbedieningen die meerdere apparaten in huis kunnen aansturen. In een doorsnee huis liggen al snel vijf van dit soort kastjes te slingeren. De Kameleon, de nieuwste AB van All in one, kan volgens de fabrikant de meeste afstandsbedieningen vervangen. Tv, satellietontvanger, dvd-speler, videorecorder, harddiscrecorder, cd-speler, tuner, en zelfs het licht aan- en uitschakelen zou mogelijk zijn met deze Kameleon.

Bij het openen van de doos is het even schrikken: het apparaat heeft een afmeting van 24×7×2 cm. Behoorlijk aan de grote kant voor een AB. Maar de vormgeving is mooi. En het apparaat ligt door de welving aan de achterzijde lekker in de hand. Dit geldt overigens voor een rechthandige gebruiker. Zo blijkt wanneer ook een linkshandige de AB even vasthoudt en constateert dat het ding níét lekker aanvoelt. Een aan- en uitknop is niet te ontdekken, dus de handleiding maar opengeslagen. De consument is zo langzamerhand wel gewend aan lijvige handleidingen en ook in dit geval worden we niet teleurgesteld. Na lezing blijkt de Kameleon over een ‘EL’-functie (Electro Luminescence-technologie) te beschikken. Hetgeen betekent dat wanneer je de behuizing en het display gelijktijdig aanraakt de AB aangaat.

Om de alles-in-één-AB daadwerkelijk te laten werken moeten eerst de codes van de huishoudelijke apparaten worden ingevoerd. Deze blijken na lang zoeken achterin het boekwerkje te staan. Na drie codes op de tv te hebben afgevuurd is deze gesynchroniseerd met de Kameleon. Dit geldt ook voor de dvd-recorder, homecinemaset en voor de settop-box voor digitale tv. De ontvangers om de verlichting ook op de AB te laten werken zijn helaas niet bijgesloten in de verpakking. Het blijft dus onzeker of deze werken.

Vermoedelijk wel, want in tegenstelling tot eerdere alles-in-éénafstandbedieningen blijken alle functies te werken. Bij eerder geprobeerde kastjes werkten alleen de basisfuncties. De Kameleon onderscheidt zich doordat er een zogeheten ‘leer/ kopieer’-functie is ingebouwd. Hierbij worden de Kameleon en de originele afstandsbediening tegenover elkaar geplaatst. Door het indrukken van knoppen op beide apparaten neemt de Kameleon de gegevens uit de tegenoverliggende AB over. Hierdoor werkt zelfs de TV Guide (de elektronische programmagids waarmee direct tv-programma’s kunnen worden ingetoetst om op te nemen) voor de dvd-recorder. Toch, na enige studie, een handig apparaat. Maar wie 99,95 euro wil besparen: met de oude afstandbedieningen werkt alles ook prima.

    • Gert-Jan Wondergem