Aardolieloos leventje

Boven aanzicht van huis met piepschuimdak, met nutsvoorzieningen rubriek Spelen 5.1.07 Wouter Klootwijk
Boven aanzicht van huis met piepschuimdak, met nutsvoorzieningen rubriek Spelen 5.1.07 Wouter Klootwijk

Om uitbundig vrolijk van te worden; de zon stuurt elke maand opnieuw meer energie naar de aarde dan totaal opgesloten zit in de hele aardse voorraad kolen, gas en olie. Het staat in het meest optimistische boek dat vorig jaar verscheen over een onderwerp waar veel mensen zorgelijk over doen, ‘Energie, van brandhout tot zonnecel’ (Lucas Reijnders, Uitgeverij Van Gennep). Er is geen reden tot zorg. Zon zat. En wind, ook dankzij de zon. We moeten alleen nog handiger worden in het opvangen van de gratis kraakschone energie.

In de middeleeuwen was voor het smelten van 100 kilo koper een hele hectare bos nodig. We zijn er, schrijft Reijnders, sindsdien stukken op vooruitgegaan. Veel efficiënter wordt tegenwoordig met energie omgesprongen. Al zou je dat soms niet zeggen als je naar de Hoogovens kijkt of in Vlaardingen naar de overkant.

Dat onze kinderen zonder aardgas en aardolie komen te zitten, hoeft geen probleem te zijn. Maar misschien is het met het oog op hun olieloze toekomst alvast slim om ze spelenderwijs te leren meer van de zon te oogsten. Daar is een doos voor. Met een bouwpakket voor een speelgoedhuis. Idee uit Duitsland, gemaakt in China; the Power House. Een gewoon huis met een puntdak, maar van piepschuim. Met een serre van transparant plastic en daar begint meteen het feest. In de doos zit een thermometer. Als de serre van het huis naar de zon gericht staat (er zit ook een kompas in de doos om voor de zon opkomt alvast het zuiden te zoeken) en de thermometer door een gaatje in het dak in de woonkamer wordt gestoken kun je meten dat het binnen warmer wordt. De lucht in de serre wordt warm en er ontstaat een luchtstroom door het huis en de serre. De kachel kan uit.

Het huis is bedacht door de Duitse schrijver Uwe Wandrey, schrijver, filosoof en voormalig jarenzestighippie, die op een Grieks eiland een huis heeft zonder nutsvoorzieningen. Hij maakt er zijn eigen elektriciteit en doet er meer wat bij ons Nuon en het waterleidingbedrijf doen. Hij schreef een boek bij het speelhuis dat veel meer is dan een gebruiksaanwijzing. Hij probeert jonge lezers enthousiast te maken voor alle mogelijke manieren van toveren met energie zonder dat er een vuiltje aan de lucht is. In de doos zit niet alleen het huis, met echt werkende zonnepanelen, maar een groot aantal attributen voor proeven en andere pret. Bijvoorbeeld een zonneoven, te bouwen uit spiegelende stukken karton. Het boek legt – in het Engels – zeventig verschillende proeven uit, allemaal uit te voeren met de dingen die met het huis worden meegegeven. Je bent er weken zoet mee.

Het hele pakket, te koop bij Geosenergie (www.geosenergie.nl) die ook de kleinste waterstofauto ter wereld importeert, kost iets meer dan 140 euro. Dat is nog geen euro per uur opwinding voor vader (vertalen en uitleggen) en dochter.

Eén ding is vreemd. In de doos zit ook een klein houten persje waarmee olie uit zonnebloempitten kan worden geperst. Voor in een olielamp. Staat dom bij het slimme huis, zo’n vlammetje. Lucas Reijnders: „Een spaarlamp is meer dan duizend keer zo efficiënt als een kaars.”

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk