7 redenen om uit te gaan

Geen duik in zee, maar in cultuur Culturele Nieuwjaarsduik Utrecht. Zondag. Inl. & reserveren via: www.culturelezondagen.nl Op deze eerste Culturele Zondag van het nieuwe jaar presenteren 37 Utrechtse culturele instellingen samen circa 100 speciale, en bijna allemaal gratis, programma’s. Optredens, voorstellingen en rondleidingen op het gebied van muziek, dans, theater, film, beeldende kunst, literatuur – en combinaties van dit alles. Begin je dag in de Leeuwenbergh: daar krijg je in een theatraal programma ontbijtrituelen voorgeschoteld uit vijf verschillende culturen.

La Scarpetta

Herenstraat 14, AmsterdamTelefoon (020) 620 60 56Keuken open 17.00-24.00, ma geslotenItaliaans, kindvriendelijk, honden toegestaan, tapas/mezze, scharrelvlees, wifi/draadloos internet, afhalen, catering, bereikbaar per boot. Gemiddelde prijs 3-gangen à la carte 20,00 euro.Categorie: Nieuwkomer

Op de plek van voormalig restaurant De Voordeur vind je sinds kort het Italiaanse restaurant La Scarpetta. Dit eethuis in het centrum van Amsterdam oogst veel lof. Een gemoedelijke sfeer en eerlijke prijzen voor vers gemaakte gerechten.

goed | Erg lekker eten. Gezellige sfeer voor jong en oud, echt een aanrader. Soms moet je erg lang wachten op je bestelling en het eten is niet echt veelzijdig. De prijzen zijn prima, hoofdgerecht ligt tussen de 8 en 17 euro, een topper. (18-12-2006 L. L. te Uithoorn)

goed | Lekker gegeten, duurt niet lang voordat het op je bord komt, gewoon een lekker restaurantje. Het toetje (hazelnootmousse met spuitslagroom en chocoladesaus) is super. De eigenaar zei dat ik ’s zomers een keer terug moest komen, vanwege de knusse kijk op het binnenplaatsje. (05-12-2006 G. B. te Amsterdam)

Eet een recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 FILM IN CONCERT

Nosferatu

Amsterdam: Filmmuseum. Zondag 16.00u. Inl: www.filmmuseum.nl

F.W. Murnau was in 1922 de eerste filmregisseur die zich op Bram Stokers roman Dracula stortte. Omdat Murnau de rechten niet kon verwerven, werd Nosferatu, eine Symphonie des Grauens een vermomde vampierfilm, maar griezeliger, sfeervoller dan de befaamde versies met Bela Lugosi. Shots van de graaf die opstaat uit zijn doodskist zijn onovertroffen. De film wordt vertoond in het kader van de tentoonstelling Vincent van Gogh en het Expressionisme (Van Gogh Museum) en wordt live begeleid door Charles Janko (piano) en Ton van Erp (pandemonium). Duitse tussentitels.

3 JAZZ

Tom Beek Quintet

Rotterdam: Lantaren/Venster, zaterdag 21.00u. Toegang: 11 euro. Inl/res: www.lantaren-venster.nl

Met het titelnummer van de in 2005 verschenen debuut-cd White and Blue won tenorsaxofonist Tom Beek (1969) de prijs voor ‘beste compositie’ in de Dutch Jazz Competition. Beek studeerde in 1995 af aan het Hilversums Conservatorium en won onder andere de VPRO Jazzprijs en de Heineken Crossover Award. Hij deelde al eens het podium met Dizzy Gillespie, Pat Metheny en Bill Evans. Bezetting: Tom Beek (tenorsaxofonist), Martijn van Iterson (gitaar), Karel Boehlee (piano), Jeroen Vierdag (bas) en Marcel Serierse (drums).

4 THEATER

Forza Nero

Den Haag; Theater a/h Spui. Zaterdag 20.30u. Inl/res: 070-3465272.

Steeds meer Nederlandse toneelgezelschappen ontdekken de groteske vorm met circus, clowns en heksen. Forza Nero door Growing Up In Public brengt actrices als griezelige heksen op het toneel. Het is allemaal erg gothic met zwarte, fladderende gewaden. Ze verleiden een braaf schoolmeisje (Sanne Vogel) ertoe om zich over te geven aan het Kwaad. De voorstelling is beklemmend en bombastisch. Uiteindelijk overheerst de griezelige sfeer en wordt het meisje veranderd in keizer Nero.

5 CULTURELE ZONDAG

Culturele Nieuwjaarsduik

Utrecht. Zondag. Inl. & reserveren via: www.culturelezondagen.nl

Op deze eerste Culturele Zondag van het nieuwe jaar presenteren 37 Utrechtse culturele instellingen samen circa 100 speciale, en bijna allemaal gratis, programma’s. Optredens, voorstellingen en rondleidingen op het gebied van muziek, dans, theater, film, beeldende kunst, literatuur – en combinaties van dit alles. Begin je dag in de Leeuwenbergh: daar krijg je in een theatraal programma ontbijtrituelen voorgeschoteld uit vijf verschillende culturen.

6 FESTIVAL

Winterfestival

Leiden: Museum Volkenkunde. Zaterdag & zondag 10.00-17.00u. Inl: www.volkenkunde.nl

Museum Volkenkunde staat binnen en buiten in het teken van de winter tijdens het Winterfestival dat dit weekend plaatsheeft. Midwinterhoornblazers zullen zaterdag in de museumtuin de start van het festival muzikaal inluiden. Dolf Moed verzorgt De Fietskachel – Een straattheateract voor de wintertijd en er worden verschillende winterse lezingen gegeven. Verder vinden er in de hal van het museum culinaire demonstraties en proeverijen plaats en kun je in de evenemententent leren hoe je de lekkerste pannenkoek kunt bakken.

7 OPEN DAGEN

Stop de winterblues

Groningen: Al Nour - centrum voor beweging en inspiratie, Blekerstraat 17. Zaterdag & zondag. Inl: 050-5250958 & www.al-nour.nl

Al Nour staat dit weekend twee dagen open voor iedereen die kennis wil maken met het centrum en de workshops en cursussen die daar gegeven worden. Open lessen in Sacrale Dans, Egyptische Dans, Leem, Deeksha, Stressreductie, Peuterswing, Tao Chi Kung, Transcendente Diepte Meditatie, De Levensboom, Dans-improvisatie, Hatha- , Iyengar- en Dru Yoga en nog veel meer.