7 redenen om thuis te blijven

Dartpijltjes met een functie Kapstok van dartpijltjes dartspijlen www.gadgetfabriek.nl

Travian

www.travian.nl

In een vredig stadje viert een groep Galliërs feest. Ze worden gestoord door Germanen, die het dorp beschieten met hun katapulten. Snel pakken ze hun wapens en vechten terug. In een notendop is dit Travian, een gratis online game, waarin het draait om het bouwen en verdedigen van je eigen stad. Je begint met een klein dorp en het is aan jou om een zelfvoorzienende stad te bouwen. Vergeet daarbij de verdediging niet, want hoe welvarender je stad wordt, hoe groter de kans dat je aangevallen wordt. (Gratis) online games zijn booming. Dagelijks komen er spellen in alle soorten en maten bij. Vooral de browser-based games, die vaak over komen waaien uit Duitsland, doen het goed. Zo ook Travian, dat in een jaar met zo’n 70.000 spelers uitgroeide tot een van de meest gespeelde browser-based games van Nederland. Voordeel van Travian is dat het eenvoudig is. Met een klik bouw je een pakhuis of graansilo. Als je het spel langer speelt, wordt het strategischer. Nu kun je allianties aan gaan en concurrenten aanvallen. Minpuntje is het bouwen, dat erg lang duurt. Maar Travian is toch vooral verslavend, heel verslavend. (LvdS)

2 Film

Traffic

Canvas, 23.20-01.45u.

Traffic schetst een bijna documentair portret van de oorlog tegen drugs in de Verenigde Staten. De film van Steven Soderbergh won vele prijzen, waaronder vier Oscars. Aan de hand van drie verhaallijnen toont Traffic de verschillende kanten van de drugshandel. Zo zien we rechter Michael Douglas die wordt aangesteld als drugsbestrijder en Benicio Del Toro die als politieagent de drugstransporten probeert te onderscheppen.

3 Documentaire

Seconds from disaster: The Kursk

National Geographic, 21.30-22.30u.

De Russische kernonderzeeër Koersk is 12 augustus 2000 op militaire oefening als hij na twee explosies zinkt. Alle 118 opvarenden komen om het leven. Wat was de oorzaak van deze tragedie? Enkele theorieën zijn: sabotage, eigen vuur en een botsing met een Amerikaanse onderzeeër. Het programma Seconds from disaster gaat met behulp van onder meer reconstructies op zoek naar antwoorden.

4 Talkshow

Room 101

BBC 2, 23.00-23.30

In de talkshow Room 101 geeft komiek Paul Merton (bekend van Have I Got News For You) ‘Bekende Britten’ de kans de wereld voorgoed te verlossen van dingen waaraan ze een enorme hekel hebben. De naam van het programma verwijst naar de martelkamer uit het boek 1984 van George Orwell. Vanavond probeert zangeres Cilla Black onder andere vrouwentoiletten en weervrouwen in Room 101 te krijgen.

5 Organiseren

Doorganizer

Te koop op www.containerstore.com, voor ca. 15 euro

Autosleutels, post, losse fietslampjes, zonnebrillen of je portemonnee; ga je de deur uit, dan neem je ze mee. Te vaak gebeurt het echter dat je ze op het aanrecht of de keukentafel vergeet. Om voor eens en altijd een einde te maken aan het achterlaten van belangrijke prullaria, is er nu een doorganizer. Een canvas zak, uitgevoerd in vrolijke kleuren, die je aan de binnenkant van je voordeur kunt hangen. In de drie verschillende vakken van de zak passen precies de kleine spullen die mee naar buiten moeten. Ook heeft de doorganizer een speciaal lusje om je sleutels aan te hangen. Je kunt ze nu gewoon niet meer mislopen of kwijtraken. Als je een doorganizer gebruikt, is het wel belangrijk om je voordeur goed af te sluiten. Een inbreker hoeft alleen zijn arm maar om de deur te steken, en hij heeft de sleutels naar al je eigendommen al in handen. (LvB)

6 Knutselen

Creatief met tampons

www.tamponcrafts.com

Hoe je zelf kleine geschenken en seizoensversieringen in elkaar kunt knutselen met tampons en tamponhulzen, leer je op www.tamponcrafts.com. Stap voor stap en met duidelijke foto’s wordt uitgelegd hoe je oorbellen, een engel of een tamponpistool (met tamponkogels) in elkaar kunt steken. Voor Valentijnsdag kun je bijvoorbeeld een boeket tamponbloemen knutselen. Daarvoor suggereert de ontwerper om licht geparfumeerde tampons te gebruiken om op die manier een extra geurdimensie aan het boeket te geven. Voor kalende opa’s lees je op deze site hoe je een tampontoupetje kunt knutselen. Haarverf van de drogist geeft de gewenste haarkleur aan de tampons en je hebt ongeveer veertig stuks nodig voor een toupetje van gemiddelde grootte. En een tip voor de eerstkomende vaderdag zijn manchetknopen gemaakt van tampons en viagratabletten. (EB)

7 Ophangen

Dartkapstok

Te koop op www.gadgetfabriek.nl, 32 euro voor drie pijlen

Wij Nederlanders weten wel wat darten is. Heeft ‘onze’ Raymond van Barneveld, de kersverse wereldkampioen, de wereld niet laten zien dat Nederlanders handig zijn met dartpijltjes? Toch hebben we niet allemaal het darttalent van Barney. Daar sta je dan in de woonkamer, geconcentreerde blik, pijl in je hand. Je gooit: plof. Helaas geen one-hundred-and-eighty, maar een pijltje in de muur. Gelukkig hoeven darts in de muur geen teken van onkunde te zijn. Sterker nog, je kunt tegenwoordig zelfs dartpijltjes kopen die speciaal gemaakt zijn om in de muur te hangen. En ze hebben nog een functie ook, namelijk als kapstok. Wil je de wereld toch laten geloven dat je een goede darter bent, dan kan je altijd nog een dartbord om de kapstokpijlen heen schilderen. Met de drie pijlen in het triple twenty-vakje natuurlijk. One-hundred-and-eighty! (MvdM)

Met bijdragen van Laura van Baars, Eline Bergmans, Mees van der Made en Leoni van de Schraaf