380 euro vergoeding na ontslag in 2002

Het heeft bijna vijf jaar geduurd, maar de oud-medewerkers van het Surinaamse bananenbedrijf Surland krijgen eindelijk hun achterstallige salaris. Volgens de Surinaamse krant De Ware Tijd krijgen zo’n 1.480 oud-medewerkers van het staatsbedrijf in totaal 4 miljoen Surinaamse dollar (1,2 miljoen euro) uitbetaald.

Surland kwam in 2002 in financiële problemen, waardoor het zijn personeel niet langer kon uitbetalen en zijn deuren moest sluiten. Inmiddels heeft het bedrijf dankzij een lening van 4,6 miljoen euro van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank een doorstart kunnen maken onder de naam SBBS. Dit jaar verwacht het bedrijf 60.000 ton bananen te kunnen exporteren naar Europa. Maar slechts enkele van de oorspronkelijke werknemers konden weer aan de slag.

In ruil voor het geld moesten de werknemers formeel ontslag nemen, zodat ze geen eventuele schadeclaims meer kunnen indienen. Dat vertelde oud-werknemers Sevilla Ramsaroek aan persbureau AP. Zij was een van de vier vrouwen die in 2002 in hongerstaking gingen als protest tegen de sluiting van het bedrijf. Ramsaroek tekende voor ontslag en kreeg zo haar achterstallig loon van omgerekend 380 euro.

Oud-werknemer Dharminderpersad Bihari vertelt aan De Ware Tijd wel een beetje ontevreden te zijn over het bedrag van het achterstallig loon. „We hebben er geen boekhouding op na gehouden, dus nemen we maar genoegen hiermee”, zegt hij. Volgens de voormalig waarnemend directeur van Surland, Anand Ramkisoensingh, hebben de medewerkers al eerder 1.150 Surinaamse dollar (330 euro) gehad, en zijn ze „misschien vergeten dat erbij op te tellen”.

De ondergang van Surland wordt deels toegeschreven aan de Surinaamse overheid, die niet daadkrachtig genoeg te werk zou zijn gegaan bij het runnen van het bedrijf. Het plan was om de plantage het afgelopen jaar te privatiseren, maar ook dat is niet gelukt.