Zeventig miljoen pelgrims in India

Zeventig miljoen pelgrims in India Sangam, 4 jan. Hindoes doen de ‘heilige onderdompeling’ in de Ganges, bij het Indiase Allahabad. Op deze plaats, waar de Ganges samenkomt met de Jamuna en de Saraswati, vieren hindoes eens in de twaalf jaar het 45 dagen durende festival Ardh Kumbh Mela, het Halfgrote Kruik-festival. Hierbij herdenken zij de strijd tussen de goden en de demonen om een kruik met onsterfelijkheidsnectar. Met de duik in de ijskoude rivier hopen zij hun zonden weg te wassen. Op zes verschillende dagen – aangewezen aan de hand van de sterren – worden tot zeventig miljoen pelgrims verwacht. Gisteren hadden in zes uur tijd drie miljoen mensen hun bad genomen. Om de massa in goede banen te leiden zijn 50.000 politieagenten ingezet. Over een gebied van tachtig vierkante kilometer heeft de overheid een tentenkamp ingericht. Ardh Kumbh Mela is het één na grootste religieuze bijeenkomst ter wereld. De grootste bijeenkomst, het twaalfjarige Kumbh Mela – Kruikfestival, vindt over zes jaar weer plaats. (Foto AFP) Hindu pilgrims take a 'holy dip' at the start of the the 45-day Ardh Kumbh Mela (Half Pitcher festival) at Sangam at Allahabad, 03 January 2007. Millions of Hindu pilgrims braved bitter cold and security concerns to gather on the banks of the holy Ganges river for a mass ritual believed to wash away their sins. The festival commemorates a mythical battle between gods and demons over a pitcher of the nectar of immortality. AFP PHOTO/ STR AFP