`Weinig kans meer op Elfstedentocht`

De Bilt, 4 jan. De kans op een Elfstedentocht wordt de komende decennia steeds kleiner. De zachte winters verkleinen de kansen, maar de Friese schaatstocht blijft nog steeds wel mogelijk. In de 21ste eeuw kan de Elfstedentocht in het gunstigste geval tien keer worden verreden. Dat schreef het meteorologisch instituut KNMI gisteren op zijn website. Het KNMI gaat ervan uit dat de temperatuur in deze eeuw wereldwijd maximaal 6 graden Celsius stijgt. Dan zou het in de 21ste eeuw slechts tien keer koud genoeg zijn voor een Elfstedentocht. Als de temperatuur minder stijgt dan zou de Elfstedentocht circa achttien keer kunnen worden verreden. Het weerinstituut benadrukt dat het slechts gaat om verwachtingen. Het is precies tien jaar geleden dat een Elfstedentocht verreden werd.