Wat doen de kinderen?

Architect worden

De eerste workshop bij de nieuwe tentoonstelling Over Beeld en Geluid in het gloednieuwe Nederlands Instituut voor Beeld en geluid in het Hilversumse Mediapark is op zondagmiddag 7 januari. Kinderen gaan eerst naar de tentoonstelling kijken en doen misschien wel inspiratie op bij de mooie verlichte maquettes van Neutelings Riedijk Architecten, die het gebouw van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid hebben ontworpen. Daarna gaan ze zelf met allerlei materialen als architect zelf aan de slag! Het gebouw van Beeld en Geluid heeft ook een opvallende glazen gevel met honderden beelden uit de Nederlandse televisiehistorie vormgegeven door Jaap Drupsteen.

Workshops op zo 7 jan, 28 jan, 25 febr, 25 maart en 29 april om 14u in Museum Hilversum, Kerkbrink 6, Hilversum. Kosten €7,50 inclusief materiaal en entree. Res via 035-6292826. Inl www.museumhilversum.nl

Zwerven

Op de dag van Driekoningen , zaterdag 6 januari, start om 16u45 in de Heilige Teresia van Avilakerk op het Westeinde, Den Haag het zwerfverhaal De Vierde Koning, een zwerftocht voor kinderen op en rondom het historische Westeinde. Elk kind is zelf de Vierde Koning en maakt daarmee onderdeel uit van het verhaal van de tocht. De kinderen beginnen met het maken van een lampje en eindigen in het Kerststallenmuseum. Onderweg ontmoeten ze de figuren uit het verhaal van de Vierde Koning en bezoeken onder andere de Avila kerk, de Sikhtempel, het Kerststallenmuseum en de kapel van de Broeders van Maastricht. De tocht eindigt met krentenbrood en chocolademelk.

De Vierde Koning, start Westeinde 12, Den Haag om 17u en eindigt tussen 19u30 en 20u. Het zwerfblad met de routebeschrijving is van te voren te bekijken en uit te printen op www.kinderboekenstad.nl. De tocht is gratis maar vooraf reserveren is noodzakelijk: 070-3882412 of info@kinderboekenstad.nl.

Boekomslag maken

Een prentenboek is een boek met een verhaal dat niet alleen leuk is om te lezen maar ook heel bijzonder om naar te kijken. Prentenboeken hebben vaak een mooie vorm of de titel staat bijzonder op de kaft. T/m 28 januari zijn in museum De Pont, Tilburg ruim 300 prentenboeken te zien uit de collectie van Rudi Oxenaar. Er staan niet alleen Nederlandse boeken, maar ook boeken uit China, Frankrijk en Indonesië. Op de Pont Kunstclub Maak je eigen Verhaal op 10 januari voor kinderen van 7 tot 12 jaar worden eerst de prentenboeken bekeken om daarna in het atelier aan de slag te gaan om een eigen boekomslag, mini-boekje, bladzijde of illustratie van een bestaand of zelfs een zelfverzonnen verhaal te maken.

Kunstclub op wo 10 jan van 14-16u in Museum De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. Deelname €5, inschrijven bij het secretariaat van De Pont 013-5438300. Materiaal, limonade en koek zijn inbegrepen. Inl www.depont.nl.

Winterjas aantrekken

In diergaarde Blijdorp kunnen kinderen nog t/m 7 januari meedoen met de Winterjassenspeurtocht.. Op de tocht is te zien hoe dieren zich met behulp van warmtefotografie 'kleden'; hoe het ene dier zijn warmte vasthoudt en de ander het juist verliest. Zo verruilen wolven in de lente hun winterjas voor eentje uit de zomercollectie en een zeeotter draagt een jas die uit twee lagen bestaat. En omdat koedoes wel erg veel warmte verliezen door hun dunne, slecht isolerende vacht moeten de verzorgers in de winter extra voorzichtig zijn met de Afrikaanse antilopen. Tijdens de speurtocht houden dierenverzorgers voederpraatjes en er zijn ook vrijwilligers die vragen beantwoorden. Ook is er nog een Postzegelspeurtocht langs 12 bedreigde diersoorten die op Blijdorpjubileumzegels zijn afgebeeld en in het dennenbos in de Rivierahal komt soms (tussen 12 en 14u) de verschrikkelijke sneeuwman (yeti) langs. En het lijkt of de lente in Blijdorp al is begonnen; er is een Europees ottertje geboren, dat al rondzwemt, dwergnijlpaard Janneke heeft een zoon gekregen (Anton) en de twee Aziatische leeuwtjes zijn - zolang het zachte weer aanhoudt - ook buiten te zien (anders binnen).

Diergaarde Blijdorp, Blijdorplaan 8, Rotterdam. Open 9-17u. Toegang 3 t/m 9 jaar €13,50, 10 t/m 64 jaar €16,50 en 65+ €15. Inl 010- 4431495 en www.diergaardeblijdorp.nl

Aviodrome

Vliegen

In het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome is nog t/m 7 januari De vrolijke one man show van Jan Cocheret te zien in het filmtheater (dagelijks om 14u). Jan Cocheret vliegt naar Dubai, waar hij gaat werken als captain op de Boeing 777 voor Emirates, de snel groeiende luchtvaartmaatschappij van Dubai. Het wordt een vrolijke reis door de mysterieuze en spannende wereld van de luchtvaart en het publiek krijgt ook de kans om zelf mee te doen in een airshow. Ook kunnen kinderen (t/m 16 jaar) vlieglessen krijgen van een instructeur en in een echt vliegtuig. De voorstelling is geschikt voor het hele gezin én waarschijnlijk is het de beste manier om in één keer van vliegangst af te komen! Kaarten voor de voorstelling zijn niet apart te koop. Bij een bezoek aan Aviodrome kan de voorstelling worden bezocht.

Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome, Luchthaven Lelystad, Pelikaanweg 50. Open dagelijks van 10-17u. De voorstelling De vrolijke one man show van Jan Cocheret begint om 14u. Inl www.aviodrome.nl en 0320-289858.

Informatie over kinderactiviteiten kunt u sturen naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl