Villepin belooft Fransen recht op huisvesting

Inwoners van Frankrijk krijgen een wettelijk recht op huisvesting. Dat heeft premier De Villepin gezegd in reactie op de toenemende roep in Frankrijk om een oplossing voor het daklozenprobleem.

Frankrijk is, na Schotland, het tweede land in Europa dat een dergelijk recht invoert.

Het lot van de daklozen is de afgelopen weken uitgegroeid tot een belangrijk thema in de campagne voor de Franse presidentsverkiezingen, in april. Zowel de linkse kandidate Ségolène Royal als haar rechtse tegenstrever Nicolas Sarkozy heeft het huisvesten van daklozen uitgeroepen tot politieke prioriteit. President Jacques Chirac riep in zijn Nieuwjaarstoespraak al op tot invoering van een wettelijk bepaald droit au logement.

De druk op de Franse regering om de daklozenproblematiek op te lossen is de voorbije weken sterk toegenomen door een in de media breed uitgemeten tentenkamp voor daklozen midden in Parijs. Een organisatie die zichzelf ‘De kinderen van Don Quichote’ noemt zette vlak voor Kerstmis tientallen rode tentjes op langs een kanaal in een welvarend gedeelte van de hoofdstad. Vergelijkbare kampen zijn inmiddels opgezet in Nice, Lyon en Toulouse.

„Dit is een hoofdzaak die het recht op huisvesting op hetzelfde niveau brengt als het recht op medische zorg of onderwijs”, zei Villepin gisteren tijdens een zorgvuldig geplande persconferentie.

Volgens officiële cijfers telt Frankrijk ongeveer 86.000 dak- en thuislozen. Het aantal mensen in karige woonomstandigheden – een caravan of een onverwarmde flat – overstijgt volgens opvangorganisaties echter drie miljoen.

De regering-Villepin wil haast maken met haar voornemen. Binnen twee weken moet het kabinet instemmen met een wetsvoorstel, dat voor 22 februari door het parlement moet worden geloodst. Die dag gaat de Assemblée nationale met reces tot na de verkiezingen.

De wet gaat een zogeheten ‘afdwingbaar recht’ bevatten, wat betekent dat burgers het recht op een woning ook daadwerkelijk kunnen opeisen bij de rechter. De wet moet in 2008 van kracht worden en zal in eerste instantie alleen gelden voor daklozen, alleenstaande moeders en mensen met een laag inkomen. Vanaf 2012 moet de wet gelden voor alle bewoners van een ondeugdelijk huis.

Het dagblad Le Monde meldt vandaag dat de geplande wet de regering ook de ruimte biedt op lokaal niveau met het huisvestingsrecht te experimenteren. Op basis van een proef kan de regering dan besluiten tot landelijke invoering.

Het enige land in Europa dat nu een recht op huisvesting kent is Schotland. De in 2003 ingevoerde ‘Homeless act’ moet vanaf 2012 alle inwoners het recht op huisvesting garanderen.