Vertrek levert 210 miljoen dollar op

De topman van de grootste doe-het-zelf keten ter wereld, Robert Nardelli, is gisteren opgestapt. Nardelli krijgt een vertrekregeling van 210 miljoen dollar (160 miljoen euro). Dit is een van de hoogste vertrekpremies ooit.

Het vertrek van Nardelli volgt op een periode van zes jaar waarin er veel kritiek was op zijn functioneren. De koers van Home Depot bleef achter, waardoor beleggers morden. Op Wall Street sloot het aandeel gisteren op 41,09 dollar. Ter vergelijking, toen Nardelli in december 2000 werd benoemd, kostte het aandeel Home Depot 40,75 dollar. De koers volgde niet de winsten, die wel stegen onder Nardelli’s bestuur. Ook was er al jaren ongenoegen onder beleggers over zijn salaris. Eind 2005 had Nardelli al 123,7 miljoen dollar opgestreken bij Home Depot. De beslissing over het vertrek van Nardelli zou in overleg tussen Nardelli zelf en de commissarissen zijn genomen.

Het concern, gevestigd in Atlanta, heeft 2.127 winkels en 355.000 werknemers in de VS, Mexico, Canada en China. De 210 miljoen dollar is veel meer dan de 30 miljoen dollar die Home Depot in juni reserveerde voor bonussen aan employés die het goed doen.

De enorm hoge vertrekregeling zorgde gisteren voor veel ophef, en kan leiden tot nieuwe regelgeving over dit soort betalingen. De voorzitter van het comité voor financiële diensten in het Huis van Afgevaardigden, Frank Barney, zei dat Nardelli’s regeling een teken is dat het bedrijfsleven totaal de weg kwijt is. „Ze hebben geen idee hoe kwaad het Amerikaanse publiek hiervan wordt.” Frank zei verder dat hij regelgeving wil introduceren die aandeelhouders meer zeggenschap geeft in de beloningen en vertrekregelingen voor topbestuurders.

Nardelli wordt per direct opgevolgd door Frank Blake, de huidige vicevoorzitter. Home Depot wilde gisteren niet zeggen hoeveel Blake gaat verdienen.